Μενού
  • Α-
  • Α+

Για άλλη μια φορά ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, το ρεύμα, αλλά και ο καφές αναμένεται να πάρουν την ανιούσα. Η κυβέρνηση την ίδια ώρα, προσπαθεί να βρει τρόπους για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες οι αυξήσεις των τιμών κι ετοιμάζει παρεμβάσεις ώστε να ανακοπεί το κύμα των ανατιμήσεων που επιβαρύνει συνεχώς το «καλάθι της νοικοκυράς».

Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κι άλλα αγαθά, αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου. Το θέμα απασχόλησε χθες (2/9) τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το κύμα των ανατιμήσεων των προϊόντων λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά τόσο χθες στο υπουργικό, όσο και σήμερα από τη Βουλή, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η παγκόσμια οικονομία που θα τις επιφέρει και στη χώρα μας. 

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος παρότρυνε, ωστόσο, τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους από το κράτος για να κάνουν σύγκριση τιμών πριν από τις αγορές τους. 

«Είναι όμως πιο χρήσιμο να πούμε για μια ακόμα φορά ότι έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι. Το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο ανάπτυξης, δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.