Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εννέα ημέρες απο σήμερα, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει εφέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με ένα καλό και ένα κακό νέο να έρχεται για τα νοικοκυρια. Το κακό νέο είναι πως, με δεδομένη την εκτόξευση του Μπρεντ, η τιμή του θα είναι ακριβότερη κατά 40%. Οι εκτιμήσεις στελεχών της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν πως αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,07 ευρώ ανά λίτρο με τα απαισιόδοξα σενάρια να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες.

Η βασική πρόβλεψη είναι για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ το οποίο πλέον έχει φτάσει τα 79 δολάρια το βαρέλι (και συνεχίζει να ανεβαίνει), όταν στις αρχές του 2021 η τιμή του ήταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή στα 39!

Στα καλά νέα της ημέρας , ωστόσο, είναι πως η κυβέρνηση θα αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη αύξηση δεν θα δοθεί στους πολίτες με αλλαγή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά με αύξηση του βασικού επιδόματος το οποίο σήμερα είναι στα 220 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 264 ευρώ. Πρακτικά αυτο σημαίνει πως πλέον θα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 650 ευρώ, ανάλογα βέβαια, με τον αριθμό των τέκνων και τον ειδικό συντελεστή που ισχύει για τον ουκισμό της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έχουν καθοριστεί ως εξής:

  • Άγαμος: Έως 12.000 ευρώ
  • Έγγαμος: Έως 20.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Μονογονεϊκή: Έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ
  • Ακίνητη περιουσία: Έως 130.000 ευρώ (άγαμοι) – 250.000 ευρώ (έγγαμοι)

Τυχεροί είναι όσοι φρόντισαν να γεμίσουν τις δεξαμένές στο κλείσιμο της περυσινής περιόδου όπου το πετρέλαιο είχε φτάσει στα 0,957 ευρώ το λίτρο (κακή τιμή με τα τότε δεδομένα, καλή με τα σημερινά) και πλέον μπορούν να ελπίζουν πως μέχρι να καταναλώσουν το αποθεματικό τους θα έχει αποκλιμακωθεί η κρίση και θα μπορούν να το προμηθευτούν φθηνότερα στη συνέχεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA