Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι τριετίες ποτέ δεν καταργήθηκαν, κακώς ο ΣΕΒ πρόσβαλε την εγκύκλιο», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Open ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. Η απόφαση του ΣτΕ για το καθεστώς που διέπει τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, είναι ξεκάθαρη, καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (663 ευρώ) και το 2012 είχαν τριετίες, δικαιούνται να πάρουν προσαύξηση στο μισθό τους με τον κ. Καρούζο να επισημαίνει πως «...κανένας εργοδότης δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτές τις τριετίες».

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα στήριξης: Πώς και σε ποιους θα δοθεί το έκτακτο «επίδομα» - Ανακοινώνεται πριν το Πάσχα

Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ' ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ «...δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη».

Για το θέμα αυτό, ο κ. Καρούζος τόνισε πως «...κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να δει μέχρι τις 14/2/2012 πόσες τριετίες είχε. Αυτές τις τριετίες μεταφέρει και σήμερα», και συνέχισε «Δεν ''ξεπαγώνουν'' οι τριετίες. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν η ανεργία στη χώρα μας πέσει κάτω από το 10%. Επιπλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να μη συμμορφωθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειές τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».

Αυτά ισχύουν για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

  • Εργαζόμενοι πριν από το 2012: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όσοι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα για να λάβουν τριετίες, πρέπει να συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά που τους αναλογούν. Με δεδομένο ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι στα 663 ευρώ μικτά (569,38 ευρώ καθαρά), αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στην 1η τριετία προϋπηρεσίας πρέπει να λαμβάνουν 729,30 ευρώ τον μήνα (625,45 ευρώ καθαρά). Αντίστοιχα, όσοι έχουν έως έξι έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή καλύπτονται από τη 2η τριετία, θα πρέπει να εισπράττουν 795,60 ευρώ μικτές αποδοχές σε μηνιαία βάση (677,27 ευρώ καθαρά). Τελευταία και πιο υψηλή κατηγορία είναι εκείνη με έως 9 έτη προϋπηρεσία. Για την 3η τριετία οι αμοιβές είναι 861,90 ευρώ μικτές αποδοχές (725,71 ευρώ καθαρά). Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν καλυφθεί με τις ανωτέρω αποδοχές, δικαιούνται να τις διεκδικήσουν από τους εργοδότες τους.

     

  • Εργαζόμενοι μετά το 2012: Όσοι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο μετά τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή μετά τη δημοσίευση της 6ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε το ίδιο έτος διά νόμου (ν.4093/2012), τελούν υπό καθεστώς «παγώματος» των τριετιών τους. Αυτό σημαίνει ότι από το 2012 και έως σήμερα οι τριετίες γι' αυτή την κατηγορία εργαζομένων δεν αυξάνονται. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο όταν η ανεργία της χώρας υποχωρήσει κάτω από το 10%, δηλαδή σε μονοψήφιο ποσοστό (μνημονιακή δέσμευση).

     

  • Υπουργείο Εργασίας: Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας τάχθηκε υπέρ των τριετιών. Υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων». Μάλιστα, η τοποθέτηση αυτή εκφράστηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα σε ειδική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου χαρακτηρίζει «ακατανόητα όσα υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν “χαστούκια” στην κυβέρνηση». Προσθέτει δε ότι «οι απαντήσεις μας για όλα αυτά δίνονται και θα δοθούν στην πράξη με τη σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, τον τριπλασιασμό του ρυθμού των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για νέες δουλειές και τη νέα, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που επίκειται».

     

  • Συμβούλιο της Επικρατείας: Το ΣτΕ για το ζήτημα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ, κατά της επίμαχης εγκυκλίου Αχτσιόγλου για τις τριετίες και την απέρριψε. Η απόρριψη αυτή αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία του θέματος.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA