Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ενάντια στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει και τη χώρα μας, αναμένεται να ενισχυθούν με μια νέα παροχή, ένα «επίδομα» που θα δοθεί πριν από το Πάσχα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τη συγκεκριμένη πρόθεση ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έκανε λόγο για έκτακτη στήριξη που θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά από οριζόντια μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχουν ανακοινωθεί.

Διαβάστε ακόμη: Ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα: Μεγάλες αυξήσεις σε έναν χρόνο σε λάδι, λαχανικά, κρέας και ψωμί - Στα ύψη τα καύσιμα 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το Reader.gr το νέο πακέτο στήριξης θα είναι στοχευμένο και θα αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η ανακοίνωσή του αναμένεται να γίνει λίγο πριν από το Πάσχα και θα έρθει να προστεθεί στη μηνιαία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου 

Οι αποφάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να «κλειδώσουν» πριν το τέλος Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να είναι σαφής η εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κάθε βήμα να γίνει προσεκτικά για να είναι σταθερό, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, αλλά να μη διαταραχθεί τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και οι κρίσιμοι εθνικοί στόχοι της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 και της επανόδου στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Συνεπώς νέο πακέτο στήριξης θα υπάρξει.

Ακόμα όμως παραμένει άγνωστο τι εύρος θα έχει ως προς το ποσό και τον αριθμό των δικαιούχων. Ουδείς άλλωστε πρέπει να προσπερνά τη συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επικείμενη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ενδεχομένως το Μάρτιο, ίσως και αργότερα λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Οικονόμου: «Κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα»

Φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε πως η  κυβέρνηση τόνισε επεξεργάζεται συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο το μήνα Μάρτιο. «Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία. Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση», «όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε μετρημένα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και κατέληξε λέγοντας πως: «Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα».

Τη στρατηγική αυτή των στοχευμένων μέτρων λογικής με μετρήσιμα αποτελέσματα, σκιαγράφησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες από τη Βουλή, όταν τόνισε πως: «τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», καθιστώντας όμως σαφές ότι «δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» σε συνέχεια της δήλωσής του ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην εποχή των μνημονίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA