Μενού
  • Α-
  • Α+

«Από φέτος και μόνιμα οι πολίτες θα πληρώνουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ' ότι πλήρωναν το 2018 ή 860 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από αυτόν που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ)», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή, μιλώντας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιό του. Σημείωσε, δε, πως για τα φυσικά πρόσωπα η μείωση ανέρχεται στα 920 εκατομμύρια ευρώ και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 35% υπερβαίνοντας την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για συνολική μείωση 30%.

Αποκρούοντας τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ ευνοεί περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ο φόρος μειώνεται «περαιτέρω, γενναία και δίκαια» για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι παρεμβάσεις ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, τόνισε και στηλίτευσε την ανακολουθία λόγων και πράξεων του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι θα δηλώσουν «παρών».  

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και ανατιμήσεις προβληματίζουν τους πολίτες - Τι λένε για πόλεμο και εκλογικό νόμο

«Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν, από εφέτος και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, άνω των 2,2 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα δουν μείωση άνω του 20%, και ειδικότερα περισσότεροι από 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6% του συνόλου, θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Περιγράφοντας τις πολλαπλές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που επιτείνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε τη δέσμη μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την απορρόφηση μεγάλους μέρους των ανατιμήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αύξηση του εισοδήματός, προσθέτοντας σε αυτή την κάρτα καυσίμων, την επιταγή ακρίβειας για τους ασθενέστερους και τις έκτακτες επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε εκ νέου πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

«Αντιλαμβανόμαστε την παροδική αγανάκτηση»

«Στη δίνη αυτής της νέας κατάστασης, ως Κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας, και συναισθανόμαστε, πλήρως, την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη. Αντιλαμβανόμαστε την παροδική αγανάκτηση, τα δικαιολογημένα - στη συγκυρία της στιγμής - παράπονα. Γι’ αυτό και αντιδρούμε άμεσα και, ταυτοχρόνως, ψύχραιμα και συγκροτημένα. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον ευάλωτο - οικονομικά – συνάνθρωπό μας. Κάνουμε το καλύτερο στο πλαίσιο του εφικτού, ώστε να περιορίσουμε τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στο πορτοφόλι του πολίτη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε όμως πως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα με παρεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.

«Στόχος μας είναι να χτίσουμε ''αναχώματα'' και νέες ''γραμμές άμυνας'' στις φρενήρεις ανατιμήσεις που πυροδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ώστε να προστατεύσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Ενώ κρατάει και ''εφόδια'' για αργότερα, αφού σήμερα δεν γνωρίζουμε – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – την έκταση του προβλήματος, ούτε τις ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία. Αξιοποιούμε την, παροδική, υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία, επιδεικνύοντας δημοσιονομική υπευθυνότητα. Δεν υπάρχουν ''μαγικές συνταγές''. 

Κρατάμε στιβαρά το ''τιμόνι'' του σκάφους της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε έντονες τρικυμίες, επιδεικνύοντας προσαρμογές όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας. Και αυτό γιατί οι διαθέσιμοι πόροι που έχουμε, είναι συγκεκριμένοι. Οι κίνδυνοι αυξημένοι. Και οι αβεβαιότητες υψηλές», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Στη γραμμή του πρωθυπουργού επισήμανε και εκείνος πως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό και απαιτεί συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση με ουσιαστικές λύσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA