ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2022 16:24

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι τις 31 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα στο Taxisnet - Πότε πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποκάλυψε την ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν οι φορολογούμενοι να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις - Τι είπε για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι τις 31 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα στο Taxisnet - Πότε πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Ανοίγει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου, το TaxisNet για να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, όπως ανέφερε από το forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, όπως τόνισε, μπορεί να ανοίξει και απόψε, απλά λόγω προβλήματος του συστήματος δεν κατάφερε να ανοίξει σήμερα του σύστημα. «Είναι θέμα ωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας πως εντός του Απριλίου θα καταβληθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, σε 10 δόσεις.

Διαβάστε ακόμη: Σούπερ μάρκετ: Νέο ράλι στις τιμές - Ανατιμήσεις σε γάλα, ηλιέλαιο και ψωμί - Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Οι βασικές αλλαγές

Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-κλειδιά είναι οι εξής:

  1. Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  2. Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
  3. Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  4. Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  5. Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.
  6. Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.
  7. Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
  8. Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.
  9. Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ TAXISNET ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΕΝΦΙΑ ΑΑΔΕ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ