Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανατιμήσεις, αυξήσεις, ακρίβεια... Οι τιμές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί δραματικά ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι της αγοράς μιλούν για νέες ανατιμήσεις από τις 15 Απριλίου, που θα περάσουν κι αυτές σταδιακά στον καταναλωτή μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα αυξηθούν ξανά οι τιμές στα εξής προϊόντα: 

Διαβάστε ακόμηΗ μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στα εθνικά «όπλα» - ασπίδα στην ακρίβεια

Σπορέλαια: 10-15%

Άλευρα: 18%

Αρτοσκευάσματα: 6-13%

Ζάχαρη: 10%

Γάλα-Χυμοί: 3%

Παράλληλα, αυξήσεις θα σημειωθούν σε ζυμαρικά, δημητριακά, καφέ, γαλακτοκομικά, αλλά και στο κρέας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά είναι τα εξής προϊόντα:

Ζάχαρη: από 0,75€/ κιλό -> 0,85€/ κιλό

Ηλιέλαιο: από 11€ – 14€ το 5λιτρο -> 16€

Αυξήσεις και στο ψωμί

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές τιμές στο ψωμί συνεχίζουν να προβληματίζουν, καθώς σε τιμή ρεκόρ έφτασε το σιτάρι, το οποίο έφτασε να πωλείται έως 424€/ τόνος. Ένα ψωμί (350 γρ.), από 0,80€ – 1€ έχει φτάσει το 1,20€ – 1,30€, ενώ δεν είναι αμελητέες και οι αυξήσεις στα αρτοπαρασκευάσματα, των οποίων η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα από 10% έως 20%. 

Τα νοικοκυριά, πάντως, που δεν αντέχουν την ακρίβεια, προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους για να τα βγάλουν πέρα με το διαρκές ράλι ανατιμήσεων σε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα. Κι αυτό το κάνουν ενώ οι «σκληρές» ανατιμήσεις στα περισσότερα τρόφιμα θα φανούν κυρίως μετά το Πάσχα, καθώς αναμένεται να δούμε 17% αύξηση στην τιμή των ζυμαρικών και των δημητριακών και 20% στο ηλιέλαιο! Το δυσεύρετο και αρκετά ακριβό ηλιέλαιο έχει φέρει ακόμη και πλαφόν στα σούπερ μάρκετ. Αυτός είναι και ο λόγος που η τιμή στο σουβλάκι στην επαρχία πωλείται προς 4 ευρώ (και πάνω) και η τιμή του στην Αθήνα ξεπερνά - σε αρκετά μαγαζιά - τα 3 ευρώ ενώ οι τηγανητές πατάτες αναμένεται να «εξαφανιστούν» από τα μενού. Μάλιστα, το καλαμάκι έφτασε στα 2 ευρώ. 

Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα κόντρα στην ακρίβεια

Η κυβέρνηση, πάντως, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που σαρώνει την αγορά. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, μίλησε για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Είναι πάντα ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, όπως έγραψε το Reader, η κυβέρνηση μπροστά στο τσουνάμι των αυξήσεων σε βασικά αγαθά είναι έτοιμη να ανακοινώσει τη μείωση στον ΦΠΑ. Αλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται διαρκώς συσκέψεις για το πώς και πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο. Αλλωστε, γνωρίζουν επίσης ότι η επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί πριν το Πάσχα σε σχεδόν 1,75 εκατ. δικαιούχους είναι μεν βοήθεια αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA