Μενού
  • Α-
  • Α+

Οσο πλησιάζει το Πάσχα, μία διερευνητική βόλτα στη Βαρβάκειο αγορά τόσο περισσότερο... απογοητεύει τον Ελληνα καταναλωτή με τις τιμές να είναι ήδη αρκετά αυξημένες και οι φόβοι για... φτωχό πασχαλινό τραπέζι γίνονται όλο και πιο έντονοι. Οι Ελληνες μοιάζει να είναι αντιμέτωποι με το ακριβότερο Πάσχα των τελευταίων χρόνων, καθώς οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά για τα βασικά προϊόντα είναι αυξημένες και το ράλι της ακρίβειας ανεξέλεγκτο.

Διαβάστε ακόμηΕΝΦΙΑ 2022: Σε 10 δόσεις οι πληρωμές φέτος – Η διαδικασία εκτύπωσης του εκκαθαριστικού από την ΑΑΔΕ 

Όπως τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς, τα παραδοσιακά προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να δουν επιπλέον αύξηση στις ήδη αυξημένες τιμές όσο προχωράμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να δοθεί η ακριβής τιμή του πατροπαράδοτου οβελία, καθώς υπάρχουν τρεις συνιστώσες, οι οποίες θα παίξουν ρόλο:

  • Το Πάσχα των Καθολικών, όπου φεύγουν εξαγωγές από την Ελλάδα για Ιταλία και Ισπανία θα παίξει ρόλο στην επάρκεια, την ποσότητα και την τελική τιμή.

     

  • Οι εισαγωγές που θα υπάρξουν από Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία, θα δείξουν αν θα προσφέρουν επάρκεια στο νόμο της ζήτησης και της αγοράς, καθώς η ελληνική παραγωγή κρίνεται μικρή.

     

  • Τα «παζάρια» μεταξύ κτηνοτρόφων και χονδρεμπόρων θα κρίνουν τις τιμές στην ταμπέλα των κρεοπωλείων

Έτσι με βάση αυτούς τους τρεις παράγοντες από το Σάββατο και έπειτα θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να μην είναι τόσο ενθαρρυντικές, καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία αύξηση στα κρέατα στο 20-25%.

Οι τιμές στη Βαρβάκειο για αρνί και κατσίκι

Η πίεση στην αγορά είναι μεγάλη και όσο αυξάνονται οι τιμές στο ενεργειακό κόστος, οι αγορές των ζωοτροφών και των σιτηρών γίνονται επίσης ακριβότερες και αυτό επηρεάζει και την τελική τιμή του κιλού. Παράλληλα, με την πτώση τζίρου που έχουν δει οι κρεοπώλες, η οποία φτάνει το 30 με 40%, η κατάσταση ενόψει του γιορτινού τραπεζιού γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ετσι, λίγο πριν από το Πάσχα οι τιμές στη Βαρβάκειο για αρνιά και κατσίκια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κατσίκι: 8 με 10 ευρώ το κιλό

     

  • Αρνί: 8 με 10 ευρώ το κιλό

     

  • Πέρυσι οι τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα κυμαίνονταν από 7 έως 10 ευρώ.

Αν υπάρξει αύξηση 20% τότε ένα κατσικάκι από 10 ευρώ που κοστίζει τώρα, θα το βρούμε 12 ευρώ τις επόμενες μέρες. Αξίζει να αναφερθεί πως η κίνηση στην κεντρική αγορά των Αθηνών έχει αρχίσει από τώρα με τους καταναλωτές να ρωτούν για την τιμή του οβελία και τις αυξήσεις που επίκεινται, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Βαρβάκειο υπάρχουν μόνο ελληνικά κατσίκια και αρνιά. Η μεγάλη έξοδος των καταναλωτών υπολογίζεται ότι θα γίνει από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο, και η καλύτερη συμβουλή στους καταναλωτές είναι να... βιαστούν χωρίς να πανικοβληθούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA