Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό αναφορικά με τα ενεργειακά αποθέματα και όσο η απειλή Πούτιν για τη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου σε κράτη που θα αρνηθούν την πληρωμή σε ρούβλια, με τις κυβερνήσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητούν έκτακτα μέτρα ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τις καταναλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταστρωθεί πλάνα τα οποία περιέχουν παρεμβάσεις στην καθημερινότητα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την επάρκεια σε ρεύμα και φυσικό αέριο εν όψει του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης με πάνω από 2 ευρώ στην Αττική - Αναμένονται κι άλλες αυξήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» και επικαλείται την ΙΕΑ και την ισπανική εφημερίδα El Pais, έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας – τόσο από τους πολίτες όσο και από τα κράτη. 

Για παράδειγμα στη Γερμανία η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν αυτά αντί των αυτοκινήτων τους. Στην Ιταλία, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», με την οποία ελπίζει να εξοικονομήσει 2.000 – 4.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ή στη Γαλλία, τον Μάρτιο η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια κατεβάζοντας τους θερμοστάτες στα σπίτια κατά έναν βαθμό – «αυτό ισοδυναμεί με 12-15 λιγότερα τάνκερ μεθανίου στα γαλλικά λιμάνια» είχε δηλώσει τότε η CEO του ενεργειακού ομίλου της Engie.

Ρύθμιση κλιματιστικών και ηλεκτρικών συσκευών

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας. να περιορίσει δηλαδή την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και να προχωρήσει στη μειωμένη λειτουργία των φωτιστικών και των ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια.

Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19-20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο. Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Αντίστοιχης κλίμακας σχέδιο είχε υλοποιηθεί και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας. Τότε μάλιστα είχαν οριστεί και υπεύθυνοι υπάλληλοι για την τήρηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία μάλιστα περιλάμβαναν ακόμα και το κλείσιμο των παραθύρων που ήταν άσκοπα ανοιχτά.

Τα μέτρα που εξετάζονται για τη μείωση κατανάλωσης πετρελαίου

Η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να μειώσει την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου. ιδιαίτερα, με βάση την ΙΕΑ και την ισπανική El Pais οι μειώσεις μπορούν να είναι από:

  • Τηλεργασία: Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου: Με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας: Στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις: Μπορεί να αποφέρει μέχρι και 380.000 βαρέλια λιγότερα
  • Χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις: Εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο
  • Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους
  • Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA