Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα έχει αγγίξει τα 2,5 ευρώ το λίτρο και έχει αναγκάσει χιλιάδες οδηγούς ΙΧ να «τραβήξουν χειρόφρενο» και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ή τις απολύτως αναγκαστικές, ένα νέο σχέδιο επιδότησης των καυσίμων αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Χατζηδάκης: Από 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πρόκειται για το νέο Fuel Pass που αναμένεται να έρθει με βελτιωμένους όρους σε σχέση με την πρώτη φορά, προκειμένου να δώσει μια ανάσα στη μάχη με την ακρίβεια των καυσίμων. Και ενώ πρώτη φορά το ποσό που λάμβαναν οι περισσότεροι από το Fuel Pass κυμαινόταν στα 40-50 ευρώ και έπιανε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, η ανανεωμένη επιδότηση θα ρίξει την τιμή ανά λίτρο στα 2 ευρώ!

Ολες οι αλλαγές που έρχονται στο Fuel Pass

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το ανανεωμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος»:

  • Το νέο Fuel Pass θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου με αύξηση στα 60-65 ευρώ
  • Θα πιάνει και εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.
  • Επιδότηση στην ακτοπλοΐα, κυρίως στις άγονες γραµµές για να φρενάρουν οι τιµές στα εισιτήρια των πλοίων.
  • Μέτρα για την αισχροκέρδια στα βενζινάδικα με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου
  • Επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ για την «παρέµβαση» που θα οδηγεί στην υποχώρηση του κόστους της βενζίνης κοντά στα 2 ευρώ ανά λίτρο, από 2,4 ευρώ που κυμαίνεται κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις τελικές αποφάσεις. Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για το πλαφόν στις τιµές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

«Πιάνει» 4 εκατομμύρια πολίτες

Αναλυτικότερα  η πρόταση η οποία, σύμφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, είναι στο τραπέζι του πρωθυπουργού και αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για να ισχύσει το επόμενο τρίμηνο (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) προβλέπει αύξηση της επιδότησης ανά κάτοχο Ι.Χ. αυτοκινήτου στα 60 µε 65 ευρώ, από 40 έως 50 που ίσχυσε το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της επιδότησης µέσω του Fuel Pass, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αντί για 30.000 ετήσιο εισόδημα, στη νέα εφαρμογή του µέτρου θα ανέλθει στα 45.000 ευρώ και θα καλύψει έτσι περίπου 4 εκατομμύρια κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αυτά τα κριτήρια µε το σκεπτικό ότι µία οικογένεια για τις καλοκαιρινές της ανάγκες και ειδικά για τις μετακινήσεις µε το αυτοκίνητο σε τόπους διακοπών καταναλώνει κατά μέσο όρο 180 λίτρα καυσίμου, το οποίο κοστίζει µεταξύ 2,3 και 2,4 ευρώ ανά λίτρο. Με την επιδότηση, λοιπόν, που θα πάρει µέσω της πλατφόρμας Fuel Pass το πραγματικό κόστος ανά λίτρο θα προσγειωθεί στα 2 ευρώ.

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για επιδότηση του Diesel

Στο μεταξύ, την επιβεβαίωση του παραπάνω ρεπορτάζ, έκανε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επιταγή ακρίβειας και επιδότηση του πετρελαίου diesel, ενώ αναφερόμενος στο fuel pass σημείωσε ότι θα εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη των νοικοκυριών. «Φαίνεται ότι αυτός διαμορφώνεται το τελευταίο δίμηνο και θα αξιοποιηθεί για να επιστρέψει όλος στην κοινωνία», σημείωσε. 

Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση των καυσίμων από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο τους πολίτες στο πεδίο των καυσίμων με βάση τα δημοσιονομικά μας περιθώρια. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει μια επέκταση για άλλους τρεις μήνες. Θα συζητήσουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων και την ενίσχυση αυτών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε». 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Αυτιά, το νέο fuel pass θα ανέρχεται στα 50-60 ευρώ και το εισοδηματικό όριο θα αυξηθεί, όπως και στην επιδότηση ρεύματος, στα  45.000 ευρώ. Σχετικά με την επιδότηση του πετρελαίου Diesel στην αντλία με 0,15 ευρώ το λίτρο, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «είναι στο πλαίσιο των μέτρων που αξιολογούνται». 

Ερωτηθείς αν εξετάζεται να δοθεί και νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά, άφησε ανοιχτό το παράθυρο τονίζοντας ότι «νέα μέτρα θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Πρώτα ενημερώνεις τον πρωθυπουργό, αποφασίζεις υπό την καθοδήγησή του και μετά ανακοινώνεις μέτρα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA