Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπη με μία κρίση σε πολλαπλά επίπεδα βρίσκεται η αγορά γάλακτος. Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές που ανέρχεται στο 100% αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές. Ηδη από το Πάσχα κτηνοτρόφοι εξέπεμπαν «SOS», αφού αναγκάζονταν να σφάξουν τα κοπάδια διότι δεν μπορούσαν να τα ταΐσουν. 

Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς γίνεται η μεταφορά για παλιό ψυγείο, κλιματιστικό - Βήμα-βήμα η διαδικασία

Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερα ζώα να σφαγιαστούν και έτσι να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα γάλατα που είναι για παραγωγή τυριών και γιαουρτιών. Στοιχεία από το ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την μείωση της παραγωγής γάλακτος: 

  • Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 2,86% 
  • Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 3,24% 
  • Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 8,18% 

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για την παραγωγή της φέτας χρειάζεται πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Τυροκόμοι που παρασκευάζουν φέτα λένε πως θα υπάρξει αύξηση των τιμών και από 10 – 11 ευρώ θα φτάσει στα 15 ευρώ. Για την ιστορία, η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το μανούρι από αιγοπρόβειο, το κεφαλοτύρι και το κασέρι από πρόβειο και κατσικίσιο ή μίγμα των δύο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA