Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τεράστια διάθεση που έδειξαν οι πολίτες ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», αφήνει τους περισσότερους από αυτούς εκτός προγράμματος αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έγιναν ήταν περίπου 900.000 αλλά η αρχική πρόβλεψη ήταν πως 200.000 θα ήταν οι τυχεροί που θα λάμβαναν την «επιταγή»!

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μόλις 1 στους 4 θα λάβει τελικά την επιδότηση. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει ένα μικρό «παράθυρο» για επιπλέον κονδύλια έτσι, ώστε, να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κάποιοι από τους επιλαχόντες.

Επιτήδειοι ανεβάζουν τις τιμές

Καταναλωτές που έχουν ήδη κάνει αίτηση στην πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικής συσκευής, καταγγέλλουν ότι μπαίνουν σε καταστήματα και βλέπουν τιμές σε κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία ανεβασμένες.

Για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο «καπέλου» στις τιμές κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήδη παρακολουθούν τις τιμές.

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι τιμές των ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος αντικατάστασης. Δηλαδή, όπως ισχύει για τα πρατήρια υγρών καυσίμων και για τα σουπερμάρκετ.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά λεπτομερώς και δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα αφορά στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα επιβληθεί όριο στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό της επιδότησης

Υπολογίζεται πως τα εκπτωτικά κουπόνια θα διατεθούν στους δικαιούχους προς το τέλος του τρέχοντος μήνα. Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει έως τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA