Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Gazprom απειλεί ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο θα αυξηθούν τον χειμώνα έως και κατά 60% στην Ευρώπη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να χαμηλώσουν έστω και έναν βαθμό τη θέρμανση τον χειμώνα, για να γίνει εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 7% για έναν χρόνο.  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει πολύ καλά την ανησυχία που υπάρχει για την συνεχόμενη ακρίβεια και γι' αυτό παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στην αγορά και συνεχώς συνεργάτες του είναι σε συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Κι αυτό θα γίνει στη ΔΕΘ, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό - δεδομένης και της εκλογικής χρονιάς - να ανακοινώνει τα μέτρα, προκειμένου οι Ελληνες καταναλωτές να πάρουν μια ανάσα. 

Fuel Pass, Power Pass και όλα τα μέτρα που «κλείδωσαν»

Στα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» είναι το Fuel Pass 3 και το Power Pass ενώ είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει η δεύτερη επιταγή ακρίβειας να φτάσει τα 230 ευρώ (δόθηκαν 200 ευρώ) και να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι.  Οσον αφορά στο Fuel Pass, σύμφωνα με τα νέα σενάρια, μετά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το επίδομα για τα καύσιμα αναμένεται να έχει νέα μορφή. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το επίδομα να αντικατασταθεί με μια ψηφιακή κάρτα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.. Το σενάριο αυτό ενισχύει και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, μιλώντας στο Open, είχε τονίσει πως λόγω της μείωσης στην τιμή της βενζίνης είναι πιθανό να ανασχεδιαστεί η επιδότηση, καθώς υπάρχουν ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη ανάγκη. «Όσο περισσότερο πέφτει η τιμή και υπάρχουν δυσκολίες στο κάθε νοικοκυριό σε άλλες περιοχές, οφείλει η πολιτεία να βοηθάει», ανέφερε. Πάντως φαίνεται ότι αλλάζουν και οι δικαιούχοι για το Fuel Pass 3 και ενδέχεται να κατευθυνθεί προς οικονομικά ασθενέστερους.

Power Pass: Η ημερομηνία για την έξτρα πληρωμή χωρίς αίτηση

Η έξτρα πληρωμή για το Power Pass, η οποία αναγγέλθηκε πριν λίγους μήνες, καθώς υπήρξε πλεόνασμα από το ποσό που είχε δεσμευτεί για το επίδομα και δεν δόθηκε, αναμένεται να μπει σύντομα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση που μοιράστηκε, ήταν για τους λογαριασμούς ρεύματος από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό την περασμένη Πέμπτη την ημερομηνία καταβολής των ποσών. Όπως είπε, τα έξτρα χρήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου θα δοθούν τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ».

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ακόμη θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που πιθανότατα θα είναι σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο. Ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Μαΐου 2023. Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς βέβαια να έχει κλειδώσει ακόμη η τελική απόφαση, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος, ακόμη και η κατάργησή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA