Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει στα νοικοκυριά οι αυξήσεις στις τιμές για την κιλοβατώρα που ανακοίνωσαν όλοι οι πάροχοι ενέργειας, με την κυβέρνηση να αντιδρά άμεσα φέρνοντας νέα μεγάλη επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται άμεσα, ίσως και αύριο, Τρίτη (23/8). Με γνώμονα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη προς τους πολίτες θα συνεχιστεί για όσο διάστημα παραμένει η ενεργειακή κρίση που φέρνει αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, η επιδότηση που θα ανακοινωθεί για τον Σεπτέμβριο θα είναι αυξημένη σε σχέση με αυτή του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης για τον μήνα Σεπτέμβριο, μια ενίσχυση που αναμένεται να φτάσει κοντά στο 1,5 δισ.! Αν συνυπολογίσουμε το 1,1 δισεκατομμύριο που διατέθηκε για τον Αύγουστο, τότε γίνεται αντιληπτό πως μέσα σε 60 ημέρες, θα διατεθούν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τις ανάγκες κάλυψης των αυξήσεων στο ρεύμα.

Οι υψηλές τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για την τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Στόχος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί θα είναι για άλλη μια φορά η τελική τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να κινηθεί στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Αύγουστο ήταν ύψους 1,136 δισεκατομμυρίων ευρώ και με αυτή απορροφήθηκε το 90% της αύξησης για όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης σε κύριες και μη κύριες κατοικίες. Παράλληλα απορροφήθηκε το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Οι νέες τιμές από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.
  • Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.
  • Η NRG έχει χρέωση στα 0,768 με εξαίρεση το πρόγραμμα prime όπου εμπεριέχει εφάπαξ συνδρομή. Επίσης στα επαγγελματικά τιμολόγια είναι στα 0,758
  • Η Hρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.
  • Η Elpedison στα 1,0804 ευρώ, στο οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ.
  • Η Zenith έχει χρέωση 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA