ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/09/2022 18:35

Θέρμανση: Το κυβερνητικό πλαφόν στην τιμή για καυσόξυλα και πέλετ - Οι άλλες επιλογές των καταναλωτών

Η φθηνότερη λύση θέρμανσης με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι το πετρέλαιο, καθώς η επιδότηση κάνει πιο προσιτή την αγορά του. Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου έχει... 11πλασιαστεί - Η παρέμβαση με πλαφόν στα καυσόξυλα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Θέρμανση: Το κυβερνητικό πλαφόν στην τιμή για καυσόξυλα και πέλετ - Οι άλλες επιλογές των καταναλωτών
Πηγή: shutterstock, pexels
Ανάγνωση:

Την ώρα που η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δική της πολιτική στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας με μέτρα που θυμίζουν κατά πολύ τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο Μαξίμου ετοιμάζουν να «τρέξουν» ένα επιπλέον σχέδιο που αφορά στην παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και πέλετ, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν έκρυψε πως υπάρχουν κάποιες ανισότητες και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα εστιάσουν ακριβώς εκεί για να εξαλειφθούν οι δυσλειτουργίες, όπως οι... τρελές αυξήσεις σε καυσόξυλα και πέλετ: «Ηδη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ασχολείται και συγκαλώ σύσκεψη για πλαφόν. Σίγουρα θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά, αλλά το πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης θέλω να είναι σε σημείο που να μην προκαλέσει ''μαύρη αγορά''», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: «Στροφή» σε φούρνους και delivery για εξικοινόμηση ενέργειας - Πόσο κοστίζει το μαγείρεμα στο σπίτι

Video Loading...

Σχετικά με τις έμμεσες ανατιμήσεις σε κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) ελέγχει πλέον στα σούπερ μάρκετ και το ενδεχόμενο μειωμένης ποσότητας. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο θέμα της τιμής του φυσικού αερίου λέγοντας πως «...όταν λέγαμε ότι το φυσικό αέριο ήταν φθηνότερο δεν είχαμε προβλέψει ότι ο Πούτιν θα κάνει πόλεμο και το πετρέλαιο θα εξελιχθεί φθηνότερο κατά έξι φορές. Για όσους έβγαλαν τον καυστήρα το κόστος είναι της τάξης των 400 το πολύ ευρώ δηλαδή για πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων είναι 1.000 ευρώ. Μιλάμε για φέτος, εάν ο πόλεμος τελειώσει το φυσικό αέριο θα πέσει. Το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, το χρειαζόμαστε και θα ξανασυναντηθούμε». «Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει η τιμή του φυσικού αερίου το χειμώνα. Δεν βγαίνουν τα νούμερα για να καλυφθεί η αύξηση, από 160, στα 400 το 2021 και φέτος στα 1600, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αποκλιμάκωση με την πανευρωπαϊκή έκκληση για οικονομία», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Video Loading...

Τα υπέρ και τα κατά σε κάθε πηγής θέρμανσης

Οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέλετ, καυσόξυλα, πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Το πέλετ παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως χοάνη. Το κόστος εγκατάστασης, αν δεν υπάρχει ήδη υπάρχουσα, είναι μεγάλο. Η τιμή της ξυλείας έχει ανέβει κατακόρυφα ενώ κάπου στο... βάθος υπάρχει και περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως η αιθαλομίχλη! Τα τελευταία χρόνια, το φυσικό αέριο αποτελεί μια βασική πηγή θέρμανσης, η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να στραφεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος προς το πετρέλαιο.

Αυτό μάλιστα φαίνεται από τον διπλασιασμό της επιδότησης θέρμανσης σε όσους αποφασίσουν από το φυσικό αέριο να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω της έλλειψης. Όσο για τη φτηνότερη λύση θέρμανσης με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί τη φτηνότερη λύση, καθώς η επιδότηση κάνει πιο προσιτή την αγορά του. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει 11πλασιαστεί!

Video Loading...

Οι συγκρίσεις των καταναλωτών φθηνότερη λύση

Σαφάρι σε καταστήματα που πουλάνε σόμπες κάνουν οι καταναλωτές ψάχνοντας κάποια εναλλακτική πηγή θερμότητας απέναντι στα πανάκριβα ορυκτά καύσιμα αφού το αέριο και πετρέλαιο και με την επιδότηση είναι απλησίαστα. Η αυξημένη ζήτηση φαίνεται και από την κατάκορφή αύξηση στις τιμές, μια αντλία θερμότητας που αποτελεί και την πιο ριζοσπαστική εναλλακτική κοστίζει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA και την εκπομπή Live News, τα παρακάτω δεδομένα δείχνουν τον δρόμο στους καταναλωτές:

Αντλία θερμότητας
Σεπτ. 2022: 5880€
Σεπτ. 2021: 6420€
Αύξηση: 540€ ή 9%

Πανάκριβες και οι σόμπες με ξύλα και μάλιστα χωρίς να υπολογίσει κάνεις και το κόστος για την καμινάδα και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την τοποθέτηση της και την τρύπα στον τοίχο.

Σόμπα με ξύλα
Σεπτ. 2022: 460€
Σεπτ. 2021: 370€
Αύξηση: 90€ ή 25%

Οι ηλεκτρικές σόμπες για να ζεσταθεί το πολύ-πολύ ένα δωμάτιο και με αυξημένο το κόστος του ηλεκτρικού που συχνά τις καθιστά ασύμφορες έχουν επίσης ακριβύνει.

Σόμπα ηλεκτρική
Σεπτ. 2022: 45€
Σεπτ. 2021: 34€
Αύξηση: 11€ ή 33%

Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις αυτές στις σόμπες υγραερίου που πολλοί προτιμούν ως μια αποδοτική εναλλακτική πρόταση

Σόμπα υγραερίου
Σεπτ. 2022 : 115€
Σεπτ. 2021: 70€
Αύξηση: 45€ ή 65%

Τεράστια και η αύξηση στο υψηλής ενεργειακής απόδοσης πελέτ με τις σόμπες να είναι πανάκριβες και σόμπα που έκανε:

Σόμπα πέλετ
Σεπτ. 2022: 1260€
Σεπτ. 2021: 980€
Αύξηση: 280€ ή 29%

Κάποιος φυσικά θα πρέπει να υπολογίσει πως όταν αγοράσει την σόμπα θα πρέπει να πληρώνει και το καύσιμο που θα καίει. Το πετρέλαιο με την επιδότηση θα κυμανθεί γύρω στο 1,50€/ λίτρο το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο πετάνε στα ύψη και για την ανάλογη θερμότητα το κόστος τους μπορεί να είναι το ίδιο ή και ακριβότερο με το πετρέλαιο όσο για το πελέτ:

Πέλετ (15 κιλά)
Σεπτ. 2022: 12,5€
Σεπτ. 2021: 4,5€
Αύξηση: 8€ ή 180%

Πέλλετ (τόνος)
Σεπτ. 2022: 600€
Σεπτ. 2021: 250€
Αύξηση: 350€ ή 140%
Στα καυσοξυλα την ιδια ωρα

Καυσόξυλα (κ.μ.)
Σεπτ. 2022: 130€
Σεπτ. 2021: 80€
Αύξηση: 50€ ή 63%

Φιάλες υγραερίου
Σεπτ. 2022: 23€
Σεπτ. 2021: 18€
Αύξηση: 5€ ή 28%

Το μεγάλο πρόβλημα όμως στα καυσόξυλα δεν είναι η τιμή αλλά οι διαφαινόμενες ελλείψεις μέσα στον χειμώνα ενώ για την τιμή έρχεται διατίμηση με το επικρατέστερο σενάριο να λέει πως θα μπει κόφτης στην αύξηση πιθανότατα στο 50% συγκριτικά με την περσινή τιμή κάτι που θα ρίξει την τιμή σε σχέση με τις σημερινές κατά περίπου 10 – 20 ευρώ τον τόνο μέχρι τότε οι έμποροι θα πουν πως πολύς κόσμος απελπισμένος στρέφεται σε αυτό. Οι προτάσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό διαμορφώθηκαν εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΠΕΛΕΤ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΛΑΦΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ