Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος είναι το μεγάλο στοίχημα εν όψει του χειμώνα και για τα νοικοκυριά, που αναζητούν τρόπους ώστε να «καίνε» λιγότερο στα σπίτια. Και η κατανάλωση δεν συνδέεται μόνο με τη θέρμανση και τα θερμαντικά μέσα που ενδεχομένως να πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλά και με καθημερινές ανάγκες ενός σπιτιού όπως είναι το μαγείρεμα. Δίπλα στις ούτως ή άλλως αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έρχεται να προστεθεί και το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών.

Διαβάστε ακόμη: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα: Πόσο θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τον χειμώνα - Αυξήσεις και στα ξύλα

Οι λεγόμενες «λευκές συσκευές» που υπάρχουν σε μία κουζίνα, όπως ο φούρνος, το ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα ή άλλες μικροσυσκευές μπορούν να εκτινάξουν την κατανάλωση, με τους πολίτες να αναζητούν λύσεις, ώστε να περιορίσουν τη χρήση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τα νεότερα μοντέλα συσκευών με υψηλότερη βαθμολογία στην ενεργειακή κλάση, μπορούν να φτάσουν να κάψουν πάνω από δύο κιλοβατώρες, ώστε να προετοιμαστεί το φαγητό.

Με βάση τα μέσα στοιχεία, η κατανάλωση που μπορούν να έχουν αυτές οι συσκευές είναι:

  • Μεγάλο μάτι κουζίνας με χρήση 1 ώρας: 2KWh
  • Μεσαίο μάτι κουζίνας με χρήση 1 ώρας: 1,5KWh
  • Απλός φούρνος για ψήσιμο: 2,25 με 3,23KWh
  • Φούρνος μικροκυμάτων για 5 λεπτά: 0,06 KWh
  • Φριτέζα για χρήση 25 λεπτών: 1,6KWh

Στροφή σε delivery και φούρνους

Το καθημερινό μαγείρεμα, λοιπόν, είναι ένα από τα βασικά έξοδα που θα κληθούν να καλύψουν τα νοικοκυριά τόσο στο κομμάτι της κατανάλωσης όσο και με τις αυξήσεις στα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές στο μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας ανέβηκαν κατά 10%. Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους ώστε να περιορίσουν το συγκεκριμένο κόστος. Μία από τις λύσεις που εξετάζουν πολλοί είναι αυτή του «φαγητού απ' έξω». Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν περιπτώσεις που πολλά νοικοκυριά ενδεχομένως να τα συμφέρει οικονομικά να αγοράσουν έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό από σχετικό κατάστημα, παρά να το ετοιμάσουν οι ίδιοι. Η τελική τιμή δηλαδή μπορεί να είναι χαμηλότερη, καθώς το μαγείρεμα στο σπίτι θα ανεβάσει και τη συνολική κατανάλωση ρεύματος.

Παράλληλα, ήδη γίνονται επαφές προς τους φούρνους ώστε να πηγαίνουν εκεί το φαγητό που είναι για ψήσιμο. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει να είναι δύσκολο να γίνει σε τακτική βάση καθώς είναι ασύμφορο για τα αρτοποιεία. Οπως αναφέρουν στο Reader άνθρωποι του κλάδου, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κοστολόγιο για μια τέτοια υπηρεσία ενώ σημείωναν χαρακτηριστικά: «Κοστίζει 2 ευρώ να ανάψουμε και μόνο τον φούρνο...».

Ανατιμήσεις στα σχολεία

Την ίδια στιγμή, με τα σχολεία να έχουν ανοίξει και πάλι, οι γονείς καλούνται να καλύψουν και τις ανατιμήσεις που έγιναν στα είδη που πωλούνται στα κυλικεία. Βασικά είδη όπως τρόφιμα ή το νερό έχουν πάρει αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά, οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  • σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί: από 1,10 ευρώ το 2021 στα 1,20 ευρώ το 2022
  • σάντουιτς με γαλοπούλα ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με γαλοπούλα: από 1,35 ευρώ το 2021 στα 1,50 ευρώ το 2022
  • κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό: από 0,50 ευρώ το 2021 στα 0,60 ευρώ το 2022
  • τυρόπιτα - πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες: από 1,20 ευρώ το 2021 στα 1,30 ευρώ το 2022
  • εμφιαλωμένο νερό 500 ml: από 0,35 ευρώ το 2021 στα 0,40 ευρώ το 2022

Πάντως, ακόμη δεν υπάρχει απόφαση αναφορικά με τα σχολικά γεύματα. Ενα μέτρο που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια σε δημόσια Δημοτικά Σχολεία και έπαιξε κι αυτό ρόλο στη μείωση των οικογενειακών προϋπολογισμών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών λάμβαναν τα γεύματά τους στο σχολείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA