Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα νοικοκυριά αρχίζουν και... βγάζουν από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές. Οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αλλά και τα κίνητρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την μείωση της κατανάλωσης μέσα στον χειμώνα, οδηγούν πολλούς στο να επανεξετάσουν τόσο το πλήθος των ηλεκτρικών συσκευών όσο και τον τρόπο που αυτές χρησιμοποιούνται. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ηλεκτρολόγους, το πιο συχνό «λάθος» που γίνεται μέσα σε ένα σπίτι είναι οι συσκευές σε αναμονή. Κάθε συσκευή που έχει λαμπάκι, όπως σημειώνεται, ουσιαστικά καταναλώνει και ρεύμα ακόμη και αν δεν δουλεύει. Συσκευές όπως για παράδειγμα οι (κλειστές) τηλεοράσεις, οι καφετιέρες, οι βραστήρες ή οι φορτιστές των κινητών τηλεφώνων, που παραμένουν, δηλαδή, στην πρίζα ακόμη και όταν δεν δουλεύουν μπορούν να ανεβάσουν την ετήσια κατανάλωση ενός σπιτιού.

Διαβάστε ακόμη: Καυσόξυλα για το τζάκι: Πάνω από 30% οι αυξήσεις στις τιμές πριν από το πλαφόν - Τι ισχύει για το πέλετ και η «κακή» πρόβλεψη για τις γιορτές

Οπως ανάφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Σωματείου Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής Μπάμπης Κωνσταντόπουλος, για τις συγκεκριμένες συσκευές που παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής πληρώνουμε μέχρι και 50 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα πέρα από το χρηματικό όφελος, όμως, διαμορφώνουμε και μια οικολογική συνείδηση, είπε. Σύμφωνα με δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συσκευές που παραμένουν στην πρίζα ενώ δεν χρησιμοποιούνται, καταναλώνουν τόση ενέργεια όση χρειάζεται η Ελλάδα για έναν χρόνο, ανέφερε.

Ο ίδιος ανέφερε πως σταδιακά θα πρέπει να μάθουμε να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα. Πρότεινε δε τη χρήση πολύπριζων με κουμπί όπου θα μπορεί να «απενεργοποιεί» πολλές συσκευές μαζί. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σωστή επιλογή σκευών για τα «ματια»» της κουζίνας ώστε να μην υπάρχει απώλεια, αλλά και οι νέοι φούρνοι μπορούν να κλείνουν νωρίτερα καθώς η θερμοκρασία αργεί πολύ να πέσει μέσα στον θάλαμο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες η πρόταση του είναι να ρυθμιστούν από κάποιον ηλεκτρολόγο στους 50 βαθμούς κελσίου, ενώ σημαντική διαφορά στην κατανάλωση θα επιφέρει ο περιορισμός στο πλυντήριο και στο στεγνωτήριο ρούχων. Στην πρώτη περίπτωση, είπε, βοηθούν πλέον κλαι τα νέα απορρυπαντικά καθώς είναι αποτελεσματικότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.