Μενού
agrotes germania.jpg
Διαμαρτυρία αγροτών στη Γερμανία. | AP Photo/Michael Probst
  • Α-
  • Α+

Μέχρι την είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έφτασαν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου μαινόμενοι Ευρωπαίοι αγρότες, που διαμαρτύρονται έντονα για τις τεράστιες δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα της γηραιάς ηπείρου.

Οι αγρότες εκσφενδόνισαν μάλιστα αυγά και πέτρες κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και ζητούσαν επιτακτικά περισσότερα μέτρα ενίσχυσης με φόντο τους αυξανόμενους φόρους και τα κόστη, που έχουν εκτιναχθεί.

Αγρότες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα έδωσαν βροντερό παρών και ζητούσαν να ακουστούν.

Μάλιστα, κάποιοι άναψαν φωτιές κοντά στο Κοινοβούλιο της ΕΕ και έριξαν πυροτεχνήματα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη με τους αγρότες; Γιατί διαμαρτύρονται;

brussels_agrotes
Τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών | AP Photo

Η Μorgan Ody, μια 44χρονη Γαλλίδα αγρότης από την περιοχή της Βρετάνης, ξεκίνησε ένα 12ωρο ταξίδι με τρένο μέσα από το Παρίσι πριν φτάσει τελικά στις Βρυξέλλες.

Εκεί, ενώθηκε με δεκάδες χιλιάδες αγρότες που βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για να απαιτήσουν από τους ηγέτες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν.

Η ίδια εκπροσωπεί μια γαλλική αγροτική ένωση που ονομάζεται Confédération Paysanne και λέει στο Time ότι οι αγρότες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έρχονται αντιμέτωποι με τις κακές συνθήκες που προκλήθηκαν από τη μείωση των εισοδημάτων, το υψηλό κόστος και τον ανταγωνισμό από φθηνές εισαγωγές.

Αλλά τώρα, η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για πιο αυστηρές πράσινες πολιτικές απειλεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

agrotes brykselles.jpg
Αγρότης εκτοξεύει αυγό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. | AP Photo/Thomas Padilla

«Η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη για τους αγρότες, οι οποίοι επιβαρύνονται επειδή εργάζονται πάρα πολύ», λέει ο Ody στο Time. «Και τώρα η ΕΕ θέλει να συνάψει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που θα δημιουργήσουν ανταγωνισμό ο οποίος είναι αδύνατο να ξεπεραστεί».

Επί του παρόντος, ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει το 11% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ, τις οποίες η ΕΕ ελπίζει να περιορίσει ανανεώνοντας την υφιστάμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της, ένα ετήσιο σύστημα επιδοτήσεων αξίας σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αγρότες: Η νέα υποχρέωση

Οι νέες πολιτικές, οι οποίες αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας περιλαμβάνουν την υποχρέωση των αγροτών να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της καλλιεργήσιμης γης σε μη παραγωγικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει επίσης να πραγματοποιούν αμειψισπορές (εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι, μπορεί να περιέχει και αγρανάπαυση) και να μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20%.

Ωστόσο, πολλοί αγρότες υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα θα καταστήσουν τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι των εισαγωγών.

Διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη

  • Στη Γερμανία, οι αγρότες διαμαρτύρονται για το σχέδιο του Βερολίνου να καταργήσει σταδιακά τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο γεωργικό ντίζελ για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό, κάτι που, όπως λένε, θα τους οδηγήσει σε χρεοκοπία.
  • Στην Ολλανδία, οι αγρότες επαναστατούν ενάντια στην απαίτηση μείωσης των εκπομπών αζώτου.
  • Στη Γαλλία, τα συνδικάτα αγροτών δεν εντυπωσιάζονται από τις παραχωρήσεις που προσφέρει η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αγωνίζονται για βελτιωμένους μισθούς, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από τον ξένο ανταγωνισμό.
  • Σύμφωνα με το Reuters Ιταλοί αγρότες διαμαρτυρόμενοι για τη γραφειοκρατία και τις φθηνές εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ κατευθύνθηκαν προς τη Ρώμη με τρακτέρ τη Δευτέρα, ενώ οι συνάδελφοί τους στο βορρά οδήγησαν μια αγελάδα στους δρόμους του Μιλάνου.
  • Μέχρι σήμερα, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου οι αγρότες δεν έχουν βγει μαζικά στους δρόμους.

Τα βασικά προβλήματα των αγροτών:

  • Αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Χαμηλές τιμές στα προϊόντα.
  • Φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες .
  • Περιορισμοί που έχει επιβάλει η ΕΕ με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αγρότες: Απειλή οι εισαγωγές

Να σημειωθεί ότι οι κοινοτικές εισαγωγές του 2023, βάσει της Eurostat εκτιμώνται από τρίτες χώρες να έχουν αυξηθεί κατά +32,9% σε όγκο σε σχέση με το 2022, φτάνοντας σε 16,289 εκατ. τόνους και με αυτές του ενδοκοινοτικού εμπορίου να είναι μειωμένες κατά -5,5% σε 28,112 εκατ. τόνους.

Κυριότερες προμηθεύτριες τρίτες χώρες είναι:

  1. Κόστα Ρίκα
  2. Ισημερινός
  3. Αίγυπτος
  4. Νότιος Αφρική
  5. Μαρόκο

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, στην Ελλάδα εισήχθησαν 47.070 τόνοι τον πρώτο μήνα του 2024, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 35.832 τόνοι.

Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 31,36% οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών τον Ιανουάριο 2024 στην Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές εντοπίζονται στις πατάτες, τις μπανάνες και τα κρεμμύδια.

Αγρότες: Τα στοιχεία για τα εισοδήματα

Η πιο πρόσφατη επισκόπηση της EU Farm Economics Overview (FEO) δείχνει ότι το μέσο γεωργικό εισόδημα στην ΕΕ ήταν 28.800 ευρώ ανά εργαζόμενο το 2021. Αυτό το ποσό φυσικά ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, καθώς η κλιματική κρίση, οι αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα και οι πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Αγρότες: Τι παράγουν στην ΕΕ

Σε πολλές μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος) και επίσης στη Φινλανδία, η ειδική καλλιέργεια ήταν ο κυρίαρχος τύπος αγροκτήματος (με μερίδιο άνω του 70 % όλων των εκμεταλλεύσεων), ενώ σε μέρη της Βορειοδυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) καθώς και Αυστρία, η εξειδικευμένη κτηνοτροφία ήταν η κυρίαρχη δραστηριότητα (με μερίδιο άνω του 50 % όλων των εκμεταλλεύσεων). Πάνω από το 25 % των εκμεταλλεύσεων ήταν μικτές εκμεταλλεύσεις στην Κροατία, τη Λιθουανία και Ρουμανία.

Συνοπτικά αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Τα κυριότερα είδη καλλιεργειών που καλλιεργούνται στην Ευρώπη είναι το σιτάρι, ο αραβόσιτος, η σίκαλη, το κριθάρι, τα ζαχαρότευτλα και οι πατάτες.
  • Η Βουλγαρία στην περιοχή των Βαλκανίων είναι γνωστή για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων και κηπευτικών.
  • Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι γνωστές για την καλλιέργεια κρασιών σταφυλιού.
  • Το σιτάρι είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη. Καλλιεργείται κυρίως στη λεκάνη του Παρισιού, στις πεδιάδες της Ουγγαρίας, στις πεδινές χώρες και στη λεκάνη του ποταμού Πάδου στην Ιταλία.
  • Μετά το σιτάρι, η δεύτερη σημαντική καλλιέργεια στην Ευρώπη είναι ο αραβόσιτος.
  • Η σίκαλη χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού και ποτών.
  • Το κριθάρι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ποτών καθώς και ζωοτροφών.
  • Η βρώμη χρησιμοποιείται επίσης και ως τροφή για τα ζώα.
  • Πολλά είδη λαχανικών με ρίζα καλλιεργούνται επίσης στην Ευρώπη, όπως καρότα, γογγύλια, κατσαρό λάχανο, μπιτ ζάχαρης και πατάτα.
  • Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος παραγωγός ζαχαρότευτλου και πατάτας.
  • Εκτός από αυτές τις καλλιέργειες, ο καπνός καλλιεργείται επίσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA