Μενού
pilio
Καταστροφές στη Μηλίνα Πηλίου | Alexandros Alamaniotis/SOOC
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών από τις καταστροφές της φονικής κακοκαιρίας Daniel και όπως ενημέρωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, «πάνω από 25,6 εκατομμύρια ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά καταβλήθηκαν ήδη, σε όσους προέκυψαν από τη διαδικασία διασταυρώσεων. Η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία των διασταυρώσεων προχωρά».

Ο κ. Τριαντόπουλος πρόσθεσε 

«Μια καταβολή αναγκαία φυσικά για πολίτες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Περισσότερα λοιπόν από 25 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν αυτόματα, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή δήλωση στην πλατφόρμα. Αυτοψίες θα ακολουθήσουν. Καταβλήθηκαν μετά από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Καταβλήθηκαν σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεν έχουν καταβληθεί σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά σε όσους προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων.

Και αυτό διότι εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία τόσο των κατοίκων, αλλά και ακόμα και απουσία δηλωθέντος στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Γι’ αυτό το λόγο η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟY για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πάνω από 8.000 αυτοψίες

«Ήδη με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων, θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν, αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν και στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, αυτοψίες και από τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν φθάσει μέχρι σήμερα τις 1.081 και όπως σημειώνουν κάθε μέρα όλοι οι πληγέντες θα λάβουν αυτό που δικαιούνται και θα το λάβουν γρήγορα, δίκαια και με προσοχή.

Κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης. Θέλω να σημειώσω ότι τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που είναι στο πεδίο, συνεπικουρούμενα από το Στρατό, την Πολιτική Προστασία αλλά και την Πυροσβεστική, φέρουν διακριτικά της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών τους, δεν ζητούν λογαριασμούς τραπεζών, δεν ζητούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί για αυτές τις ενδεχόμενες περιπτώσεις εξαπάτησης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι και παρακαλώ όποιος πολίτης αντιληφθεί τέτοια απόπειρα εξαπάτησης να απευθυνθεί άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ενημέρωση Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής (15/09) προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία ξεκινά τις επόμενες ώρες. Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA