Μενού
ΔΕΛΤΑ
  • Α-
  • Α+

Με αντίτιμο που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Παρασκευή (03/11) η ΔΕΗ ότι συμφώνησε για την εξαγορά της «Κωτσόβολος». Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ σημείωσε ότι το deal «θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών».

Η είδηση για την εξαγορά της «Κωτσόβολος» προκάλεσε αίσθηση. Άλλωστε πρόκειται ένα άκρως αναγνωρίσιμο brand, που έχει απασχολήσει εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στη χώρα. Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε έντονα η πώληση γνωστής ελληνικής εταιρείας. Το reader.gr θυμάται τις εξαγορές ελληνικών εταιρειών που προκάλεσαν αίσθηση.

Τα 161 εκ. ευρώ για τη Vivartia

Η Vivartia ιδρύθηκε ως BrandCo, έπειτα από τη συγχώνευση της «Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.», της «Chipita International Α.Β.Ε.Ε.» και της «Γενική Τροφίμων Α.Ε.» το 2006. Η συγχωνευθείσα εταιρεία έγινε ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στην Ελλάδα. Πλέον και μετά την αποχώρηση το 2010 της Chipita, οι εταιρείες του ομίλου είναι η «Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε.», ο «Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε.», η «Goody's Α.Ε.» και η «Everest Α.Ε.».

Η συγχώνευση ήταν το αποκορύφωμα μιας επιτυχημένης στρατηγικής ανάκαμψης και βελτίωσης, που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2003. Ο βασικός μέτοχος της Vivartia ήταν η «Οικογένεια Δασκαλόπουλου» μέχρι την πώληση του 76,89% των μετοχών στη «Marfin Investment Group». Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την «CVC Capital Partners» από την «Marfin Investment Group» έναντι 161 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγορά της Chipita

Δύο δισ. δολάρια στοίχισε στην Mondelēz International η εξαγορά της Chipita τον Ιανουάριο του 2022. Η συμφωνία, που αρχικά έγινε γνωστή τον Μάιο του 2021, έγινε με στόχο να ενισχυεθί η πρόσβαση της Mondelēz International στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου η Chipita διατηρεί ισχυρή παρουσία.

Η Chipita είναι βιομηχανική και εμπορική εταιρεία παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα. Η εταιρεία εδρεύει στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Διαθέτει τις διεθνούς εμβέλειας μάρκες 7DAYS, fineti και Chipicao, όπως και τις τοπικής εμβέλειας μάρκες Molto, Spin Span, Chipita Chips, Tsipers και Extra.

Η περίπτωση της Interamerican

Πρόκειται για πασίγνωστη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς ασφάλισης, στις υπηρεσίες βοήθειας και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Η έδρα της είναι στο Μαρούσι. Ανήκει στον Όμιλο ACHMEA, διεθνή ασφαλιστικό όμιλο με έδρα την Ολλανδία.

Η «Interamerican Ε.Π.Ε.» ιδρύθηκε από τους επιχειρηματίες Δημήτρη Κοντομηνά και Αλέξανδρο Ταμπουρά το 1969. Η εταιρεία άλλαξε νομική μορφή το 1971, με την επωνυμία «Interamerican Α.Ε.». Το 1983, η εταιρεία απέκτησε παρουσία και στην αγορά ασφαλίσεων της Κύπρου. Η Interamerican εξαγοράστηκε το 2001 από την Eureko B.V., η οποία το 2011, έπειτα από συγχώνευση, μετονομάστηκε σε Achmea B.V.

Η μεγάλη επένδυση για την Intrakat

Οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχοι της εταιρείας, Winex Investments Limited (Winex»), επένδυσαν 70,1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το 31,7% της Intrakat. «Eίχαν εκδηλώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τους για μακράς πνοής επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα των κατασκευών-υποδομών καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εξαγορά του 49% της Viva από την J.P. Morgan

Η Viva ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παρείχε online εισιτήρια για λεωφορεία και τραίνα. Το 2011 ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στο Mall και επεκτείνεται σε εισιτήρια για θεάματα, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Το 2012 ξεκινάει μια υπηρεσία επιγραμμικής κινητής τηλεφωνίας για προπληρωμένα τηλέφωνα. Το 2013 αρχίζει να προσφέρει online υπηρεσίες ασφάλισης αυτοκινήτου μέσω μιας ηλεκτρονικής μηχανής σύγκρισης που συγκρίνει τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Την ίδια χρονιά, εγκαινιάζει το Viva Wallet, μία υπηρεσία που ενσωματώνει όλες τις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες σε κινητές συσκευές.

Στις 3 Αυγούστου 2020, η Viva Wallet απέκτησε την τραπεζική άδεια της Praxia Bank. Δραστηριοποιείται σε 24 χώρες της ΕΕΑ και είναι μία από τις λίγες neobanks με τραπεζική άδεια. Τον Ιανουάριο του 2022, η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan συνάπτει συμφωνία εξαγοράς του 49% των μετοχών της Viva Wallet.

Η ΔΕΛΤΑ των... Εξαρχείων

Η Δέλτα Α.Ε. ιδρύθηκε το 1952 στα Εξάρχεια, γωνία Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής. Αρχικά λειτουργούσε ως οικογενειακό εργαστήριο παραγωγής γιαουρτιού και διάθεσης χύμα γάλακτος. Το 1965 μεταφέρθηκε στον Ταύρο. Τα επόμενα χρόνια, η Δέλτα ασχολήθηκε και με άλλου τύπου προϊόντα, όπως παγωτό, χυμός φρούτων, τυρί και άλλα.

Το 2000 μετονομάστηκε σε Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. και το 2006 απορροφήθηκε από την Vivartia Α.Β.Ε.Ε. Το 2010 επανεμφανίστηκε ως Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε., θυγατρική της Vivartia Α.Β.Ε.Ε.

Η Δέλτα σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσεται και στο εξωτερικό.


Η έδρα της έχει μεταφερθεί στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου (πρώην Μπογιάτι) και είναι στο 23ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Το 2020 η Δέλτα εξαγοράστηκε ως μέλος της Vivartia από την CVC Capital Partners.

Η πώληση της Softex

Η Softex μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι μια ελληνική βιομηχανία χαρτιού, με έδρα την βιομηχανική περιοχή Μεταμόρφωσης στην Αττική. Ιδρύθηκε το 1936 από την οικογένεια Κεφάλα και παράγει κάθε είδους χαρτί. Πλέον αποτελεί θυγατρική της Ιntertrade Hellas.

Στην ακμή της απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους και παρήγαγε δεκάδες χιλιάδες τόνους χαρτί. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να συσσωρεύονται ζημιές, με την εταιρία να στρέφεται στον δανεισμό. Τον Αύγουστο του 1994 το εργοστάσιο υπέστη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τις μηχανές της.

Το 1999 η Softex βρέθηκε σε αδιέξοδο και, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης εταιριών ενταγμένων στον Ο.Α.Ε., πουλήθηκε στην κοινοπραξία New Co. Η κοινοπραξία αποτελούνταν από τον ιταλικό όμιλο Bolton, την αμερικάνικη επενδυτική εταιρία Goldman Sachs, τις αμερικανικές συμβουλευτικές εταιρίες Lochridge και Bain αλλά και τον κ. Paolo Forlin, ο οποίος ήταν για χρόνια πρόεδρος της αμερικάνικης χαρτοβιομηχανίας Scott Paper.

Το 2002 η Bolton ξεκινά ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αποκτά τον πλήρη έλεγχο των μετοχών, διορίζει νέο διευθύνοντα σύμβουλο και βάζει λουκέτο στο ζημιογόνο εργοστάσιο της Δράμας. Όμως μια νέα μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Βοτανικού το 2015 αλλά και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από το 2009, οδήγησαν τη Softex σε κλείσιμο.

Τον Οκτώβριο του 2016, η ελληνική βιομηχανία χαρτιού Intertrade Hellas εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Softex από τον όμιλο Bolton.

Η εξαγορά της «Παπαστράτος» από τη Philip Morris

Η Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα τσιγάρων στην Ελλάδα.

Το 1906 ιδρύθηκε η εταιρεία «Αυγερινού-Παπαστράτου Ο.Ε.». Η πρώτη καπνοβιομηχανία της οικογένειας, «Αφοί Παπαστράτου Ο.Ε.», ιδρύθηκε το 1909. Η «Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» ιδρύθηκε το 1930 από τον Ευάγγελο Παπαστράτο, με το πρώτο της εργοστάσιο στον Πειραιά.

Η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με τη Philip Morris το 1975 και αγοράστηκε από αυτήν το 2003.

Το 2009, ένα νέο εργοστάσιο εγκαινιάστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου, μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως. Η εταιρεία κατέχει επίσης μια εγκατάσταση αποθήκης καπνού στο Αγρίνιο.

To love brand της Lacta

Η Lacta είναι μια σειρά ελληνικών προϊόντων σοκολάτας που εισήχθησαν στη δεκαετία του 1960 από τον ζαχαροπλάστη Σπυρίδων Παυλίδη, που ιδρύθηκε το 1841 στην Αθήνα. Το 1991, η εταιρεία Παυλίδης πωλήθηκε στην Kraft Foods Inc., η οποία με τη σειρά της μετονομάστηκε σε Mondelēz International.

Το happy end της εξαγοράς του Βερόπουλου

Η εταιρεία Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ είναι μια μεγάλη ομάδα καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών με έδρα την Ελλάδα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973, όταν το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του 2015, η αλυσίδα διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους ανά την ελληνική επικράτεια.

Στις αρχές Μαΐου του 2015 υπήρξε ενδιαφέρον εξαγοράς των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Όμως, η εξαγορά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τον όμιλο ΜΕΤRO της οικογένειας Παντελιάδη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της αλυσίδας από τον όμιλο τον Ιανουάριο του 2016.

Το success story του Σκλαβενίτη

Ο Σκλαβενίτης είναι αλυσίδα σούπερ μάρκετ ελληνικής ιδιοκτησίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα. Από την 1η Μαρτίου 2017, η εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο στην Ελλάδα με 526 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά την εξαγορά του μεγαλύτερου ομίλου σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, τον Όμιλο Μαρινόπουλου, ακολουθούμενη από την ελληνική Μασούτης και την Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τον Γιάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), τον Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920-1999), με αρχική δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο.

Sklavenitis
Σκλαβενίτης | Eurokinissi

Στα τέλη του 2013 η εταιρεία διαθέτει 96 καταστήματα. Το 2007, η αλυσίδα ξεκινάει τις πρώτες επεκτάσεις της εξαγοράζοντας μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων, όπως 18 της αλυσίδας Παπαγεωργίου, ενώ το 2010, εξαγοράζει 8 καταστήματα από την αλυσίδα Ατλάντικ, η οποία έναν χρόνο μετά πτωχεύει. Το 2013, η επιχείρηση εξαγοράζει 4 καταστήματα από την εταιρεία Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και συμφωνεί να αποκτήσει 9 από την αλυσίδα Extra Πρώτα και Φθηνά ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Αττική.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις,ανακοινώνεται η εξαγορά του Ομίλου Μαρινόπουλος από τον Όμιλο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Η εξαγορά εγκρίνεται από δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017 και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 του ίδιου μήνα. Μέχρι τότε ο Όμιλος Μαρινόπουλος αποτελούσε τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Την 1η Μαρτίου 2017, ο Όμιλος Μαρινόπουλος κλείνει, και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύεται στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην οποία εντάσσονται όλα τα καταστήματα Carrefour Express (εκτός από αυτά της βόρειας Ελλάδας που ανήκαν στον Καρυπίδη) και Carrefour Μαρινόπουλος.

Δείτε επίσης

Η βία των ανηλίκων, το Mortal Kombat και όταν η Ελλάδα έμαθε για το bullying

Πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές από τον Ηρακλή και τη Ζήνα - Γιατί είχαν μεγάλη κόντρα

Σεφ έχασε 76 κιλά σε πέντε χρόνια αλλάζοντας δύο πράγματα στην καθημερινότητα του

Oι καλύτερες ελληνικές κωμικές σειρές - Γιατί είναι εκτός λίστας το Κωνσταντίνου και Ελένης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA