Μενού
pos pliromi
Πληρωμή μέσω POS | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας (29 Φεβρουαρίου) για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Οι οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, βαρόμετρο θα αποτελέσει ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν, εντός χρονοδιαγράμματος, όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την εφαρμογή του μέτρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαΐου.

Μέχρι αύριο Πέμπτη, 400.000 επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS κάτι που με τα σημερινά δεδομέναστην αγορά μοιάζει απίθανο.

POS: Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

  • Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία
  • Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Στους παρόχους POS

  • Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών

  • Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης

  • Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA