Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κλιματική αλλαγή: Προειδοποίηση για 10 εκατομμύρια θανάτους εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να πεθάνουν» λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν συμφωνήσουν σε σημαντικές περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, προειδοποιεί μια έκθεση για την κλιματική αλλαγή. Η γεωργική παραγωγή θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά 30% έως το 2050, παρόλο που η ποσότητα τροφίμων που χρειάζονται οι αυξανόμενοι πληθυσμοί προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο διεθνών υποθέσεων Chatham House.

Η έκθεση που εκπονήθηκε για τις κυβερνήσεις πριν από το COP26, τη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ορατές από το 2040, εκτός εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν «δραστικά» πριν από το 2030.

Οι καλλιέργειες καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα πιθανό να υποφέρουν, με τους επιστήμονες να προβλέπουν τουλάχιστον 10% πτώση των αποδόσεων σε ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία και Αργεντινή, όπου καλλιεργούνται οι περισσότερες καλλιέργειες. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούν να εργάζονται έξω μέχρι τη δεκαετία του 2030, με 10 εκατομμύρια θανάτους να προβλέπονται λόγω θερμοπληξίας, αναφέρεται στην έκθεση.

Μέχρι το 2040, οι ερευνητές είπαν ότι σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πιθανότατα θα εκτεθούν σε σοβαρές ξηρασίες διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών - και μέχρι το 2050, περισσότερο από το 70% των ανθρώπων σε κάθε περιοχή του κόσμου πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν καύσωνα.  Ο όγκος των πλημμυρών θα αυξηθεί στα τέλη του επόμενου αιώνα και σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να επηρεαστούν από πλημμύρες ποταμών λόγω της αύξησης της σχετικής στάθμης της θάλασσας, αναφέρει η έκθεση.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν παρέλειψαν να αναφέρουν, ότι ο σημερινός ρυθμός των παγκόσμιων προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για τουλάχιστον 2,7 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω μέχρι το τέλος του αιώνα - πολύ πάνω από τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι οι νέες προτάσεις ορισμένων κυβερνήσεων για περαιτέρω μείωση των εκπομπών υπολείπονται πολύ από αυτό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου, ενώ αρκετές μεγάλες οικονομίες δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για περαιτέρω στόχους μείωσης των εκπομπών.

Σημειώνεται, ότι COP21 στο Παρίσι το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να περιορίσουν την κλιματική κρίση.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA