Μενού
Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα
Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα | AP Photo/Petros Giannakouris
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει την υγεία, τη φύση και την οικονομία, προειδοποιεί έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ  και τον Οργανισμού Copernicus.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται, περίπου, κατά το διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ανέφεραν τη Δευτέρα οι δύο κορυφαίοι Οργανισμοί παρακολούθησης του κλίματος.

Αυτό, όπως συμπληρώθηκε, θα έχει συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, το λιώσιμο των παγετώνων και την οικονομική δραστηριότητα.

Οι πιο πρόσφατοι μέσοι όροι πενταετίας δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε σύγκριση με 1,3 βαθμούς Κελσίου που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος, αναφέρει η κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα (22/4).

«Η Ευρώπη είδε ακόμη ένα έτος αύξησης των θερμοκρασιών και έντασης των ακραίων κλιματικών φαινομένων - συμπεριλαμβανομένης της θερμικής καταπόνησης με θερμοκρασίες ρεκόρ, πυρκαγιές, καύσωνες, απώλεια πάγου από παγετώνων και έλλειψη χιονοπτώσεων» δήλωσε η Elisabeth Hamdouch, αναπληρώτρια επικεφαλής του Copernicus.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ήπειρος έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στοχευμένες στρατηγικές για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, ως απάντηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Copernicus ανέφερε ότι ο Μάρτιος σηματοδότησε τον 10ο συνεχόμενο μήνα θερμοκρασιών ρεκόρ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, έφτασε στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό της το 2023.

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από αίτια που σχετίζονται με το κλίμα

Η ευρωπαϊκή έκθεση εστιάζει, φέτος, στις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην ανθρώπινη υγεία, σημειώνοντας ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί σε όλη την ήπειρο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως περισσότερες από 150 ζωές χάθηκαν από καταιγίδες, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα το 2023 εκτιμάται σε περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επλήγησαν από ακραία κλιματικά φαινόμενα το 2023, τα οποία ευθύνονται για μεγάλες απώλειες σε όλο την ήπειρο, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο διευθυντής του Copernicus, Carlo Buontempo.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυροδότησαν καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες, συμπληρώνεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην απώλεια πάγου των παγετώνων στην ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των Άλπεων.

Παρόλα αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης επεσήμαναν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το ότι οι θερμοκρασίες στη Σκανδιναβία και την Ισλανδία ήταν κάτω από το μέσο όρο, παρόλο που ο υδράργυρος ήταν υψηλότερος, από το μέσο όρο, σχεδόν στο σύνολο της υπόλοιπής Ευρώπης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA