Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη κλονίζεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέρα με τη μέρα. Η «Ζωή εν τάφω», το πρώτο μυθιστόρημα του εμβληματικού Έλληνα συγγραφέα, Στρατή Μυριβήλη, που περιέγραφε τις φρικαλεότητες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούσε πλέον να περιγράφει τις απώλειες ζωών από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, όμως, ότι σχεδόν 100 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Στρατή (εκδόθηκε το 1924), η εγγονή του, Λενιώ Μυριβήλη, θα βρισκόταν στη λίστα του Politico ανάμεσα στα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επίδραση στην Ευρώπη το 2021, καθώς τον περασμένο Ιούλιο διορίστηκε υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης από τον δήμο Αθηναίων. Είναι μάλιστα η πρώτη στην Ευρώπη σε αυτό το ρόλο και γι' αυτό το Politico την χαρακτηρίζει ως «Trailblazer», δηλαδή πρωτοπόρο. Μιλώντας στο Reader.gr η Ελένη Μυριβήλη εξηγεί τις προσπάθειες που γίνονται στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. 

Διαβάστε ακόμη: Βανέσα Αρχοντίδου: Η Ελληνίδα αλπινίστρια εξηγεί πώς φτάνει και στις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου

Η Λενιώ, όπως τη φωνάζουν οι πιο κοντινοί της άνθρωποι, που γνώρισε τον παππού της μόνο μέσα από τα βιβλία του και την αγάπη του πατέρα της προς το πρόσωπό του και τη Λέσβο, ακούστηκε πολύ ενθουσιασμένη για την υποψηφιότητά της, καθώς δεν περίμενε επ' ουδενί το όνομά της σε αυτή τη λίστα, δίπλα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και την επαναστάτρια δήμαρχο του Παρισιού, Αν Χιλνταλγκό που θα κατέβει υποψήφια για πρόεδρος της χώρας.

Λενιώ Μυριβήλη: Από τις καταστροφικές φωτιές του 2007 στις δράσεις του 2021 

«Έπεσα με τα μούτρα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 σε ολόκληρη την χώρα», απαντά η κυρία Μυριβήλη σχετικά με το ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθεί με το περιβάλλον. «Θορυβήθηκα πολύ και αισθάνθηκα αδύναμη. Δεν μου έδινε κανείς απάντηση για το τι πρέπει να κάνω. Παρακολουθούσα παθητικά από την τηλεόραση και αποφάσισα ότι πρέπει να αναλάβω δράση», συμπληρώνει.  Η Λενιώ δραστηριοποιείται από χρόνια με τα κοινά και είναι ακτιβίστρια του οικολογικού κινήματος. Στο νησί της Λέσβου, που γεννήθηκε ο παππούς και έγραψε τα πρώτα του έργα ξεκίνησε και η ακαδημαϊκή καριέρα της. Σήμερα, η Λενιώ είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Το αντικείμενο της είναι η Πολιτιστική Αναπαράσταση. 

Ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου στους Οικολόγους Πράσινους και υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2009 και στην Α΄Αθήνας το 2012. Συμμετείχε στο σχεδιασμό της περιοδική έκθεσης «Βιοποικιλότητα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο», μια συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2009-10, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Biobus. Την ίδια περίοδο σχεδίασε επίσης την διαδραστική παιδική ιστοσελίδα για το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Και πώς περνά την ημέρα της η υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης στην Αθήνα; «Είμαι όλη μέρα στον υπολογιστή και συναντιέμαι με συγκεκριμένους ανθρώπους για τα θέματα της ημέρας. Λόγω κορονοϊού, εργάζομαι κυρίως από το σπίτι και κάνει συνεδριάσεις μέσω Skype και Zoom». Έτσι, επικοινωνεί και με την κόρη της που σπουδάζει Game Design στη Νορβηγία. Όσο για τον ελεύθερο χρόνο της: «Επειδή κάθομαι όλη την ημέρα λόγω της δουλειάς, τον τελευταίο καιρό έχω αγαπήσει τον χορό», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Θεωρεί σημαντικό βήμα την υποψήφιότητά της για τη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. «Αν δεν υπήρχε η ενημέρωση των ΜΜΕ γύρω από το κρίσιμο ζήτημα του 21ου αιώνα, ίσως ακόμα να ήμασταν μερικά βήματα πίσω», προσθέτει και αναλύει στο Reader.gr τους τρεις βασικούς λόγους που ενίσχυσαν την υποψηφιότητά της. 

Λενιώ Μυριβήλη: Οι τρεις λόγοι που έφεραν την υποψηφιότητα 

Πώς κατάφερε η Λενιώ Μυριβήλη να μπει στη λίστα του Politico για το 2021; Όπως εξηγεί, «ο πρώτος είναι η επαγρύπνηση των Αθηναίων πολιτών, καθώς μέσα από δράσεις προσπαθούν να ενημερώνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές. Αυτό συμβαίνει με συστηματικές καμπάνιες ενώ από το καλοκαίρι - και σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο - θα κατηγοριοποιούνται οι καύσωνες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους». Προς επίρρωση της προσπάθειας, υπάρχει και η εφαρμογή για smartphones - πρώτη στην Ευρώπη - Extrema Global, η οποία παρέχει προσωποποιημένες πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σχετικά με τις απειλές υγείας τις σχετιζόμενες με τη ζέστη, αλλά και με την ποιότητα του αέρα. «Μάλιστα, το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνει για πρώτη φορά η ανασκόπηση των καυσώνων στην Αθήνα τα τελευταία 30 χρόνια για να βγουν ανάλογα συμπεράσματα», συμπληρώνει. 

Ο δεύτερος λόγος είναι το Σχέδιο Ετοιμότητας της πόλης που έχει σχεδιάσει η κυρία Μυριβήλη με τους συνεργάτες της. «Πρόκειται για σχέδιο που προετοιμάζει τις ευάλωτες ομάδες της πόλης για την αντιμετώπιση του καύσωνα και κατ' επέκταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», τονίζει. Σε συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εξάγονται συμπεράσματα, ώστε να υπάρχουν άμεσες δράσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να μην χάνονται ζωές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συγκεκριμένες πόλεις μαζί μια σειρά άλλων διεθνών πόλεων θα επικεντρωθούν σε δράσεις προστασίας πληθυσμών και μετριασμού των υψηλών αστικών θερμοκρασιών που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με την υποστήριξη του Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center. 

Ο τρίτος, αλλά εξίσου σημαντικός λόγος είναι το σχέδιο για το πώς η Αθήνα πρέπει να αλλάξει και και να γίνει μια δροσερή πόλη. Αυτό επιτυγχάνεται με την προστασία της βιοποικιλότητας, την κατηγοριοποίηση των υποδομών σε «μπλε» και «πράσινες» και την χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ψυχρών» υλικών σε νέα έργα, όπως εξηγεί. «Η Αθήνα δεν έχει υγρασία, οπότε η μείωση της θερμοκρασίας της πόλης μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η μείωση χρήσης των αυτοκινήτων. Σε όλα τα παραπάνω έχει δείξει τρομερή ευαισθητοποίηση ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Η συντήρηση του πράσινου αποτελεί και προσωπικός του στόχος», τονίζει. 

Η Λενιώ Μυριβήλη προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες για το κλίμα τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια. Το 2011 έγραψε και παρουσίασε τα 13 ωριαία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Μίλα μου Πράσινα» στην ΕΤ1. Από το 2016, ως Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας (100 Resilient Cities – Rockefeller Foundation) ίδρυσε το πρώτο τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας στο Δήμο Αθηναίων, έφερε τεχνογνωσία από διεθνή δίκτυα πόλεων και ολοκλήρωσε το 2017 την «Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030» που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην Στρατηγική στηρίχθηκε δάνειο 55 εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Κατέστησε την Αθήνα πρώτο Ευρωπαϊκό δήμο που αξιοποιεί το χρηματοδοτικό εργαλείο Nature Capital Financing Facility για Πράσινες Αστικές Υποδομές. 

Κλιματική Αλλaγή: Το επόμενο μεγάλο έργο στην Αθήνα και η ιδιαίτερη αναφορά του Politico

Το επόμενο μεγάλο έργο στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη «Νέα Μητροπολιτική Αττική», που αποτελεί Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είναι η ανάπλαση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που θα «ξεδιψάσει» την Αττική από την Πάρνηθα μέχρι το Κολωνάκι. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε συνάντηση που έχει γίνει πρόσφατα, όλων των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, θα προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Η αναφορά του Politico για την υποψηφιότητα της Λενιώς Μυριβήλη είναι περιεκτική και ουσιώδης. Την παρουσιάζει ως «πρωτεργάτη», καθώς είναι η μοναδική στην Ευρώπη που διορίστηκε για να μειώσει τη θερμοκρασία μιας ολόκληρης πόλης. «Ο διορισμός της τον Ιούλιο σηματοδότησε τη στιγμή που η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θεσμοθετήθηκε πολιτικά σε τοπικό επίπεδο», αναφέρει το αφιέρωμα. «Σε αυτή τη θέση η Μυριβήλη δεν έχει εκτελεστική εξουσία. θα πρέπει να προωθήσει τις πολιτικές της με τις δυνάμεις της πειθούς. Επιπλέον, της έχει επιφορτιστεί όχι μόνο να συντάσσει πολιτικές για τη δική της πόλη, αλλά να προσφέρει συμβουλές σε δήμους σε όλη την ήπειρο, όπου πιθανότατα θα δυσκολευτεί να ακουστεί - ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το μήνυμά της», καταλήγει το κείμενο. 

H Λενιώ Μυριβήλη έδωσε στο Reader.gr και το δικό της σχόλιο για το συνέδριο COP26 που διεξάχθηκε στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο. «Μπορεί να κρίθηκε πως ήταν κατώτερων των προσδοκιών, αλλά βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα. Είναι σημαντικό που δόθηκε σημασία στην αποψίλωση, τη μείωση του μεθανίου και για πρώτη φορά στη μείωση των ορυκτών καυσίμων. Υπήρξαν απίστευτες συνεργασίες και για πρώτη φορά οι ιδιωτικές εταιρείες κατάλαβαν πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες για το κλίμα όχι μόνο για τον πλανήτη και για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και για τα κέρδη τους. Το μέλλον είναι συνυφασμένο με την κλιματική αλλαγή», κατέληξε η Ελληνίδα που εκπροσωπεί την χώρα μας στη σημαντικότερη συζήτηση του Κόσμου αυτή τη στιγμή: Τη σωτηρία της Γης! 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA