Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες. Μητέρα δύο αγοριών και με επαγγελματική κατάρτιση στη διεύθυνση του μάρκετινγκ. Με όρεξη για ζωή και ευκαιρίες να ξεπεράσει τα όριά της. Μια τέτοια ευκαιρία βρέθηκε μπροστά της το 2005, όταν ανακάλυψε τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Όμιλο (Α.Ο.Σ). Η γνωριμία της με την Χριστίνα Φλαμπούρη, την πρώτη Ελληνίδα αλπινίστρια που θα ανέβαινε σε μερικά χρόνια και τις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου ήταν καθοριστική. Λίγο πριν φύγει το 2021, η Βανέσα Αρχοντίδου θα συμπληρώσει κι αυτή την «χρυσή επτάδα των βουνών». Και σε όλο αυτό το κοπιαστικό μονοπάτι, δεν ξέχασε να πρεσβεύει αυτό που πίστευε από την αρχή. Ότι, δηλαδή, όλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα, διότι κι αυτή δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους.  Άλλωστε, «δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από την επαφή με τη φύση», όπως εξηγεί στο Reader. 

Τα ταξίδια ήταν πολλά και καθένα με το δικό του... υψόμετρο. Ξεκίνησε με το Κιλιμάντζαρο στην Αφρική, γνωστό στους περισσότερους. Μετά, σειρά είχαν άγνωστα στους κοινούς θνητούς βουνά. Το όρος Aconcagua - 6962 μέτρα στην Αργεντινή, το όρος Elbrus - 5.642 μέτρα στη Ρωσία, το όρος McKinley/Denali - 6190 μέτρα στην Αλάσκα/Η.Π.Α και το όρος Carstensz Pyramid-4884 μέτρα στην Παπούα/Ωκεανία). Πάντα με την ίδια θέληση και πείσμα. Μέχρι που έφτασε στην έκτη και πασίγνωστη κορυφή του Έβερεστ στα Ιμαλάια, την κορυφή που ξέρουν πολλοί και μπορούν να φτάσουν λίγοι. Και η Βανέσα Αρχοντίδου ήταν μία από εκείνες που είχαν στόχο να κατακτήσουν την κορυφή. Την στιγμή που κάρφωσε στο χώμα την ελληνική σημαία δεν θα την ξεχάσει μάλλον ποτέ. 

Η πολυετής προσπάθεια για την κατάκτηση κορυφών υψηλών υψομέτρων και την οργάνωση αποστολών στις ηπείρους του πλανήτη, έγιναν αφετηρία για τη δημιουργία της δράσης “A Woman Can Be”. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που εμπνέουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα προσωπικά τους όνειρα, να αγαπήσουν τη φύση και τη δια βίου άθληση και να δουλεύουν με αλληλεγγύη όχι μόνο για την αντιμετώπιση αναγκών αλλά και για την πραγματοποίηση σπουδαίων επιτευγμάτων.

Το δικό της όνειρο πλέον είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτι που θα σηματοδοτήσει – ξανά – με την κατάκτηση της τελευταίας ψηλότερης κορυφής του κόσμου στην Ανταρκτική. Το ταξίδι της ξεκινά τον Δεκέμβριο. Ως πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact) θέλει να πείσει τους πολλούς να κάνουν για το κλίμα όσα δειλιάζουν να κάνουν οι λίγοι, μέχρι να το πάρουν και οι τελευταίοι απόφαση. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει μήνες πριν για να βρίσκεται σε σωματική και πνευματική ετοιμότητα. Θα λείπει άλλωστε για εβδομάδες. Το Reader συνομιλεί μαζί της για τις δυο ζωές που έχει, χωρισμένες σε βουνό και πόλη, αλλά και για το περιβαλλοντικό πρόβλημα του 21ου αιώνα: Την κλιματική αλλαγή.

«Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να αναλάβουμε δράση σήμερα για το κλίμα», επισημαίνει η Ελληνίδα αλπινίστρια που θα ανέβει στην πιο ψηλή κορυφή της Ανταρκτικής, ύψους 4.892 μέτρων για να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας ενάντια στην κλιματική κρίση.  «Πρέπει να πιέσουμε κυβερνήσεις και εταιρείες να αλλάξουν στρατηγική. Αν καταλάβουμε πόσο κακό κάνει στο κλίμα η παραγωγή ζωικών προϊόντων και τα αποβάλλουμε σταδιακά από τη διατροφή μας, θα λάβουν το μήνυμα και οι εταιρείες και θα μειώσουν την παραγωγή», εξηγεί η κυρία Αρχοντίδου στην προσπάθειά της να αναλύσει τι πρέπει να αλλάξουμε από την καθημερινότητά μας για να μην ταλαιπωρούμε τον πλανήτη με το πέρας του χρόνου. «Στις κοντινές αποστάσεις ας μην παίρνουμε το αυτοκίνητο, ας πηγαίνουμε με τα πόδια. Στο κέντρο της πόλης μπορούμε να πάμε και με τα ΜΜΜ. Είναι σημαντική και η αλλαγή στη διατροφή μας, να περιορίσουμε γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα. Και φυσικά η μη χρήση πλαστικών προϊόντων. Αυτά είναι μικρά, αλλά πολύ σημαντικά βήματα για το μέλλον», υπογραμμίζει.

Στόχος της κυρίας Αρχοντίδου είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι τελευταίοι για το περιβάλλον, παρότι τα προβλήματά του δεν είναι πάντα ορατά στο γυμνό μάτι. Μέσα από την ορειβασία στέλνει το δικό της ακτιβιστικό μήνυμα. Τι άλλο μπορεί να προσφέρει, όμως, σε έναν ορειβάτη η κατάκτηση μιας πανύψηλης κορυφής; «Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από την επαφή με τη φύση», εξηγεί. «Θα μου πείτε, μπορεί αυτή η επαφή να γίνει και στον Υμηττό, αλλά όταν μεγαλώνει η αγάπη με τη φύση, σε παρακινεί να προκαλέσεις τον εαυτό σου και σε μεγαλύτερα βουνά. Συν τω ότι σε τόσο μεγάλα ταξίδια γνωρίζεις καλύτερα και τους πολιτισμούς που επισκέπτεσαι», εξομολογείται.

Και η επιστροφή στην πόλη πώς είναι; «Το αποκαλώ “life lag», σαν το τζετ λαγκ. Όταν επιστρέφεις δεν ξέρεις ποια είναι η πραγματική ζωή. Το Νεπάλ ή η Αθήνα; Μου δημιουργεί ευχαρίστηση, γιατί ξεκολλάω για λίγο από τη ρουτίνα και όταν γυρίζω είμαι πολύ χαρούμενη. Συνειδητοποιώ ότι η ζωή μου από μακριά είναι πολύ ωραία». Και μετά την κατάκτηση και της έβδομης κορυφής, τι; Μετά έρχεται η ευαισθητοποίηση. Όταν όλοι οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που δημιουργούμε στον πλανήτη, αν και δεν είναι ορατά για αυτό δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση, τότε θα έρθει και η μεγάλη αλλαγή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA