Μενού
elafi-parnitha
Ελάφι στην Πάρνηθα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αποκαρδιωτικές εικόνες έρχονται από την Πάρνηθα, μετά τις περσινές φωτιές, που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δασών «έκαψαν μία κρίσιμη περιοχή». 

Ενδεικτικό είναι το βίντεο του Action 24 με πέντε ελάφια, ένα αρσενικό, τρία θηλυκά και ένα μικρό, σε ρεματιά της Πάρνηθας, όπου τα δέντρα είναι καμένα. Τα ελάφια είχαν βρει καταφύγιο στη ρεματιά, στο «καβουρνιασμένο» τοπίο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλο, «το κόκκινο ελάφι που είναι στην Πάρνηθα είναι ένα σχεδόν μοναδικό είδος σε εθνικό επίπεδο και σπάνιο σε ευρωπαϊκό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Υπήρξαν στο παρελθόν μετακινήσεις προς τις Σέρρες. Ένας μικρότερος πληθυσμός που υπήρχε στην περιοχή των Τρικάλων δεν επιβιώνει». 

«Το κόκκινο ελάφι είναι σχεδόν αποκλειστικά στην Πάρνηθα. Έχουν γίνει δύο επίσημες καταμετρήσεις για το κόκκινο ελάφι στο παρελθόν στην Πάρνηθα, είναι μεταξύ 750 και 1.100. Απογραφή με απόλυτη ακρίβεια δεν μπορεί να γίνει» είπε ο κ. Σταθόπουλος στο Action 24. 

«Μετά την τελευταία φωτιά στην Πάρνηθα ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία, έκανε δράση για την εξασφάλιση τροφής στα ελάφια. Έχουν γίνει δύο επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Να τονίσω ότι δύο τραυματισμένα ελάφια σώθηκαν, είναι καλά αφού τα περιέθαλψε η ΑΝΙΜΑ», σημείωσε. 

«Ο μεγαλύτερος φυσικός θηρευτής του ελαφιού είναι ο λύκος», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος και συμπλήρωσε: «Στην Πάρνηθα υπάρχει επανεμφάνιση των λύκων τα τελευταία χρόνια και στις πρώτες ενδείξεις καταγραφής υπάρχει μια υπολογίσιμη αύξηση του πληθυσμού που υπολογίζεται σε 35 με 50 άτομα».

«Ο κίνδυνος για το ελάφι είναι να μην ξεπεραστεί από τον φυσικό θηρευτή. Οι λύκοι αυξήθηκαν και το είχαμε χειριστεί με τους ειδικούς. Από τον Ιανουάριο του 2023 ξεκινήσαμε σειρά προγραμμάτων για να μελετήσουμε το θέμα με τους λύκους», επεσήμανε. 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν λαθροθήρες στην Πάρνηθα απάντησε: «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην διογκώνεται, οι περιπολίες και ο έλεγχος των δασικών υπηρεσιών και εθελοντών αλλά και οι κυρώσεις». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA