Μενού
Πιγκουινάκια πηδούν από βράχο 15 μέτρων για να φάνε
Πιγκουινάκια πηδούν από βράχο 15 μέτρων για να φάνε | YouTube/National Geographic
  • Α-
  • Α+

Εκατοντάδες μικρά αυτοκρατορικών πιγκουίνων ξεκίνησαν να κινούνται προς έναν βράχο 15 μέτρων, κινώντας την περιέργεια των μελετητών που τα ακολούθησαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι κάνουν. 

Έφτασαν μέχρι την άκρη της παγοκρηπίδας και φάνηκε να περιμένουν ποιος θα είναι ο πιο θαρραλέος που θα επιχειρήσει πρώτος το μεγάλο άλμα.  Με κίνητρο την πείνα, οι νεοσσοί κοιτούν προσεκτικά το νερό, σαν να σκέφτονται αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν την πελώρια αυτή προσπάθεια.

Στη συνέχεια, ο πρώτος το κάνει. Πηδά από τα 15 μέτρα και καταλήγει στο παγωμένο νερό, κολυμπώντας σαν να έκανε ό,τι πιο απλό. Οι «θεατές» το παρακολουθούν και δεν αργούν και οι επόμενοι νεοσσοί, που το ακολουθούν στο νερό για να μπορέσουν να γεμίσουν την κοιλιά τους με φρέσκα ψάρια, κριλ και καλαμάρια.

Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος στο Νότιο Ωκεανό
Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος στο Νότιο Ωκεανό | YouTube/National Geographic

Drone καταγράφει κάθε τους κίνηση, με τα πλάνα να είναι ενδεικτικά του σημαντικού τους άθλου. 

Οι κινηματογραφιστές που παράγουν μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Secrets of the Penguins (Τα μυστικά των πιγκουίνων), η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Ημέρα της Γης 2025 στο National Geographic και στο Disney+, κατέγραψαν την εξαιρετικά σπάνια σκηνή τον Ιανουάριο στον κόλπο Άτκα, στην άκρη της θάλασσας Γουέντελ στη Δυτική Ανταρκτική.

Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος στο Νότιο Ωκεανό
Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος στο Νότιο Ωκεανό | YouTube/National Geographic

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για το πρώτο βίντεο που δείχνει νεοσσούς αυτοκρατορικών πιγκουίνων να πηδούν από έναν τόσο ψηλό βράχο.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το τράβηξαν σε φιλμ» αναφέρει η Michelle LaRue, βιολόγος για τη διατήρηση της φύσης με έδρα το Πανεπιστήμιο του Canterbury στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Η LaRue, η οποία δεν ήταν μάρτυρας του άλματος, είχε επισκεφθεί τον κόλπο για να ενημερώσει το συνεργείο για τις συνήθειες των πιγκουίνων. 

Κανονικά, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι φωλιάζουν στον ελεύθερο θαλάσσιο πάγο, όχι στην παγοκρηπίδα, η οποία είναι σταθερά συνδεδεμένη με τη στεριά. Αλλά τελευταία, ορισμένες αποικίες φωλιάζουν στην υφαλοκρηπίδα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετατόπιση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με την ολοένα και πιο πρώιμη εποχική απόψυξη του θαλάσσιου πάγου που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος στο Νότιο Ωκεανό
Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος στο Νότιο Ωκεανό | YouTube/National Geographic

Το σπάνιο φαινόμενο με τους πιγκουίνους

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, οι κινηματογραφιστές εντόπισαν μια ομάδα νεοσσών που η LaRue πιστεύει ότι πιθανώς μεγάλωσαν στην παγοκρηπίδα να βαδίζουν βόρεια προς τον βράχο. 

Ο Gerald Kooyman, ερευνητής φυσιολόγος που έχει περάσει περισσότερες από πέντε δεκαετίες μελετώντας τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους στην Ανταρκτική, λέει ότι δει κάτι αντίστοιχο μόνο μια φορά, και αυτό πριν από 30 χρόνια. 

Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, λένε οι επιστήμονες που παρακολουθούν τους πιγκουίνους από δορυφόρους στο διάστημα. Ο Peter Fretwell, επιστήμονας της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, ο οποίος μελετά δορυφορικές εικόνες της αποικίας αυτοκρατόρων του Atka Bay εδώ και αρκετά χρόνια, περιστασιακά βλέπει ίχνη πιγκουίνων να κατευθύνονται βόρεια προς αυτόν τον γκρεμό.

Θεωρούσε, όμως, ότι οι νεοσσοί μπορεί να ακολούθησαν έναν ή δύο περιπλανώμενους ενήλικες που «πήραν λάθος δρόμο».

Τα μικρά του είδους συνήθως πηδούν στον ωκεανό από λίγα μέτρα. Αλλά, αυτοί οι νεοσσοί βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση για να μπουν στο νερό, ενώ πιθανότατα αισθάνονταν εξαιρετικά πεινασμένοι, λένε οι επιστήμονες.

Οι γονείς τους είχαν ήδη βγει στη θάλασσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να ψαρέψουν μόνοι τους. Και τα κατάφεραν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA