Μενού
istoria
  • Α-
  • Α+

Στο σημερινό podcast εξετάζουμε την άνοδο και την πτώση αυτού του αμφιλεγόμενου θεσμού που καθόρισε την πορεία του ελληνικού κράτους για περίπου ενάμιση αιώνα.

Από την Επανάσταση του 1821 ακόμη, το πολίτευμα του ελληνικού κράτους αποτέλεσε θέμα έντονων διαξιφισμών. Η επιλογή της μοναρχίας ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, μιας και αυτός ήταν ο πολιτειακός κανόνας στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Ωστόσο από τότε έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι, με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974 να βάζει τέλος στο θεσμό. Ξενόφερτη και ασυγχώρητα παρεμβατική για τους αντιπάλους της και εμβληματική μιας παραδοσιακής δομής εξουσίας που αγκαλιάζει όλο το έθνος για τους οπαδούς της, η βασιλεία διέγραψε στη χώρα μας έναν ιστορικό κύκλο περίπου ενάμιση αιώνα, με φωτεινές εκλάμψεις αλλά και σκοτεινές στιγμές που τελικά οδήγησαν στην έκπτωση της.

Με τη βοήθεια του ιστορικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Πλουμίδη, ξεδιπλώνουμε στο σημερινό podcast του Reader για την ελληνική ιστορία το κουβάρι της ιστορίας της μοναρχίας, από την άφιξη του Όθωνα έως το δημοψήφισμα του 1974, με βάση το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του ⁠«Η της πολιτείας δόξα: Στέμμα και πολιτική στην Ελλάδα (1830-1974)»⁠.

 

«Η της πολιτείας δόξα»

 

 

Σπυρίδων Πλουμίδης

Στο πρώτο μέρος, ο κ. Πλουμίδης εξηγεί γιατί επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και κατόπιν εκδιώχθηκε από τους Έλληνες ο Όθωνας, καθώς και γιατί κατόπιν στη θέση του ήρθε ένας Δανός πρίγκιπας, ο Γεώργιος Α'. Ποια ήταν η στάση του Καποδίστρια; Γιατί δεν επιλέχθηκε ένας μονάρχης ελληνικής καταγωγής; Τι ρόλο έπαιξε το σύνταγμα του 1864 στην καθιέρωση ενός «Ορλεανικού» συστήματος εξουσίας; Ήταν το κίνημα στο Γουδί και ο Εθνικός Διχασμός κρίσεις νομιμότητας του θεσμού; Ήταν ο Βενιζέλος αντιμοναρχικός; Γιατί επανήλθε η βασιλεία το 1935 και το 1946 με αντίστοιχα δημοψηφίσματα; 

Στο δεύτερο μέρος, αναλύουμε τα γεγονότα της κρίσιμης περιόδου 1960-1974 που οδήγησαν στην πτώση του θεσμού. Ο κ. Πλουμίδης εξηγεί τα αίτια και τις ευθύνες για τη σφοδρή σύγκρουση Γεωργίου Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Β’, με αποτέλεσμα την πολιτική αστάθεια που κατέληξε στο πραξικόπημα του 1967. 

Ποιος ήταν όμως ο ρόλος του στρατού σε αυτή τη σύγκρουση; Τί ήταν η υπόθεση Ασπίδα και πόση βάση είχε η κατηγορία για ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτεύματος; Σχεδίαζε ο Κωνσταντίνος δικό του πραξικόπημα και τι ρόλο έπαιξε αυτό στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967; Γιατί η Χούντα ανέτρεψε η ίδια το πολίτευμα με το νόθο δημοψήφισμα του 1973 και γιατί στράφηκε ο στρατός εναντίον του βασιλιά; Τί έκρινε το δημοψήφισμα του 1974 που οδήγησε στην οριστική έκπτωση της μοναρχίας; Ποιά ήταν η στάση της γενιάς του Πολυτεχνείου και εμβληματικών καλλιτεχνών όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη; Γιατί ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κράτησε ουδέτερη στάση; Τελικά ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα μας ο θεσμός της βασιλείας;

 

Ακολουθήστε μας στο YouTube

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA