Η Ρωμαιοκρατία αποτελεί την πρώτη περίοδο της ελληνικής ιστορίας όπου οι Έλληνες βρίσκονται υπό ξένο ζυγό. Ωστόσο αποτελεί και το εφαλτήριο για την ανάδυση του Βυζαντίου, δηλαδή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης με τον καθηγητή στο ερευνητικό κέντρο Institute for Advanced Study κ. Άγγελο Χανιώτη εξερευνούμε πως η Ρώμη κατέκτησε την Ελλάδα, αλλά και σαγηνεύτηκε από τον πολιτιστικό της πλούτο, καθώς και τις πολύπλοκες διαδρομές της ελληνικότητας στη μακρά περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Τελικά «εκρωμαϊστηκαν» οι Έλληνες ή «εξελληνίστηκαν» οι Ρωμαίοι; (μπορείτε να ακούσετε το πρώτο μέρος ΕΔΩ)
Ένας από τους επιφανέστερους μελετητές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, ο κ. Χανιώτης εξηγεί στο πρόσφατο βιβλίο του «Η εποχή των κατακτήσεων – Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό» πως η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με πρωτεργάτες φιλέλληνες αυτοκράτορες όπως ο Αδριανός, εγκολπώθηκε την Ελληνιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του και και επαναπροσδιόρισε την ιδέα της ελληνικότητας σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα.
Γιατί όμως δεν ενώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στον Ρωμαϊκό κίνδυνο, όπως έκαναν σε μεγάλο βαθμό με τους Πέρσες; Τί ρόλο έπαιξαν οι Ρωμαϊκές έννοιες της «πίστεως» και της «πατρωνίας»; Έως πότε και σε ποιό βαθμό διατήρησαν οι Έλληνες την ταυτότητα τους στα Ρωμαϊκά χρόνια; Τελικά «εκρωμαϊστηκαν» οι Έλληνες ή «εξελληνίστηκαν» οι Ρωμαίοι; Ήταν ο Φιλοποίμην ο «τελευταίος Έλληνας», όπως τον χαρακτήρισε ένας ιστορικός; Ποιό έργο εκείνης της περιόδου θα διέσωζε ο ίδιος αν μπορούσε σήμερα;
Ακούστε τώρα το νέο επεισόδιο:
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.