Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε έναν ποδοσφαιρικό τελικό που έσπασαν καρδιές η Βιγιαρεάλ επικράτησε στα πέναλτι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (11-10) και κατέκτησε το πρώτο Europa League στην ιστορία της στην παρθενική της μάλιστα παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό.

Διαβάστε ακόμα: UEFA: Καταργείται το «εκτός έδρας» γκολ - Επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Η ομάδα του «Mr. Europa League» Ουνάι Έμερι κοίταξε στα μάτια το φαβορί του τελικού Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με μοιραίο του τελικού τον Νταβίντ Ντε Χέα κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο στο Γκντανσκ της Πολωνίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το «κίτρινο υποβρύχιο» (όπως είναι το παρατσούκλι των Ισπανών) έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου αήττητοι, καθώς κατέγραψαν σε όλη τη διοργάνωση 12 νίκες και τρεις ισοπαλίες (μεταξύ των οποίων και αυτή του τελικού) και έγινε η έκτη ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο στον θεσμό.

Η πρώτη χρονικά ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο χωρίς να χάσει ήταν η Τότεναμ το 1972 και ακολούθησαν οι: Γκλάντμπαχ (1979), Γκέτεμποργκ (1982, 1987) και Άγιαξ (1992), ενώ από καταβολής Europa League τα είχε καταφέρει μέχρι τώρα μονάχα η Τσέλσι, τη σεζόν 2018/19.

Ο αγώνας

Με το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, το τρόπαιο κρίθηκε στην άσπρη βούλα. Εκεί εκτελέστηκαν 21 διαδοχικά εύστοχα πέναλτι, ώσπου κλήθηκαν να σκοράρουν οι τερματοφύλακες. Κι εκεί ο Ρούλι επικράτησε του Ντε Χέα δύο φορές (εκτέλεση και απόκρουση), για να στείλει το «κίτρινο υποβρύχιο» στην κατάκτηση του Europa League αλλά και στο Champions League της επόμενης περιόδου χάρη στο 11-10 στα πέναλτι.

Το παιχνίδι ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν από τους περισσότερους. Η Γιουνάιτεντ είχε την μπάλα και η Βιγιαρεάλ περίμενε, δίχως να θέλει να ρισκάρει. Κάπως έτσι όμως οι Αγγλοι δεν μπορούσαν να ξεδιπλώσουν τις επιθετικές αρετές τους και ήταν μπλοκαρισμένοι. Αντιθέτως, ήταν οι Ισπανοί που βρήκαν το γκολ, με τον Ζεράρ Μορένο να χτυπάει με προβολή (29'). Ηταν το 100ό φετινό τέρμα της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις, με τον σκόρερ να έχει συμμετοχή στα 41 εξ αυτών (30 γκολ / 11 ασίστ).

Εκτοτε η Γιουνάιτεντ άρχισε να αυξάνει την πίεση και βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει. Η μπάλα κόντραρε σε σουτ και ο Καβάνι ολομόναχος πλάσαρε για το πρώτο γκολ του σε ευρωπαϊκό τελικό. Εγινε μάλιστα ο τρίτος γηραιότερος (34 ετών) που σκοράρει για αγγλική ομάδα σε τέτοιο ματς, μετά τους Γκάρι ΜακΑλιστερ (Λίβερπουλ, 2001) και Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι 2012).

O μοιραίος Ντε Χέα

Ο τελικός δεν είχε νικητή σε κανονική διάρκεια και παράταση, αλλά και στα πέναλτι δεν αστοχούσε κανείς. Ωσπου ο Ντε Χέα είδε τον Ρούλι να διαλέγει τη σωστή γωνία. Με αυτόν τον τρόπο ο Ισπανός πορτιέρο όχι μόνο ήταν ο άτυχος της βραδιάς, αλλά δεν έχει καταφέρει να πιάσει εκείνος πέναλτι από τον Απρίλιο του 2016, έχοντας δεχτεί 31 στη σειρά.

Κάπως έτσι λοιπόν οι ισπανικές ομάδες συνεχίζουν ένα απίστευτο σερί σε τελικούς στην Ευρώπη. Από την ήττα της Βαλένθια το 2001, έχουν πάρει και τους 16 που έχουν παίξει κόντρα σε ομάδες άλλων χωρών, ενώ κόντρα σε Αγγλους έχουν οκτώ διαδοχικούς κερδισμένους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA