Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα, 13 Ιουλίου του 2002, ο ανώτατος οργανισμός του ποδοσφαίρου, η FIFA, έδωσε στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας δημοσκόπησης: Επιλέξτε το γκολ του 20ού αιώνα. Κέρδισε, με συντριπτική πλειοψηφία, το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986, ο οποίος χορεύοντας με την μπάλα κολλημένη στο πόδι του αχρήστευσε έξι άγγλους ποδοσφαιριστές!

https://www.youtube.com/watch?v=1wVho3I0NtU

Ο Αργεντινός τηλεοπτικός σχολιαστής Víctor Hugo Morales έχει κάνει μια επική περιγραφή του γκολ!

«Αυτή ήταν και η τελευταία εικόνα που είδε από τον κόσμο ο Μανουέλ Άλμπα Ολιβάρες», γράφει ο ουρουγουανός συγγραφέας-λάτρης του ποδοσφαίρου Εντουάρντο Γκαλεάνο. «Ήταν τότε 11 χρονών - συνεχίζει - και εκείνη τη μαγική στιγμή τα μάτια του έσβησαν για πάντα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 21 Ιουνίου 1970: Η Εθνική Βραζιλίας του Πελέ κατακτά το 3ο της Παγκόσμιο Κύπελλο 

Φύλαξε καλά στη μνήμη του το γκολ και το περιγράφει καλύτερα και από τους καλύτερους εκφωνητές.  Έκτοτε όταν θέλει να δει ποδόσφαιρο ή άλλα λιγότερο σημαντικά πράγματα ο Μανουέλ δανείζεται  τα μάτια των φίλων του.  Και μετά μάτια των φίλων του, ο τυφλός Κολομβιανός ίδρυσε μία ποδοσφαιρική λέσχη της οποίας είναι Πρόεδρος. Ήταν και εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τα τεχνικά ζητήματα της ομάδας, σχολιάζει τους αγώνες στη ραδιοφωνική εκπομπή του τραγουδά για να διασκεδάσει το ακροατήριό του και τις ελεύθερες ώρες του δικηγορεί».

Δυο γκολ - εκδίκηση για τα Φόκλαντς

Σε εκείνο το Μουντιάλ του 1986 ο Μαραντόνα εκδικήθηκε για την πληγωμένη από τον πόλεμο των Φόκλαντς εθνική υπερηφάνεια της πατρίδας του, με δύο αριστερά σουτ: Το ένα με το αριστερό χέρι που ο ίδιος αποκάλεσε «Χέρι του Θεού» και το άλλο με το αριστερό πόδι αφού πρώτα διέλυσε ολόκληρη την αγγλική άμυνα.

Οι Άγγλοι φίλαθλοι, παρά την ήττα τους σε εκείνο το ματς, ψήφισαν το (δεύτερο) γκολ του Μαραντόνα ως την έκτη πιο σημαντική στιγμή στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο Άγγλος βετεράνος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ είχε δηλώσει: «Όταν ο Ντιέγκο σκόραρε το δεύτερο γκολ εναντίον μας, ήθελα να χειροκροτήσω. Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ έτσι. Θεωρούσα αδύνατο να πετύχει κάποιος ένα τόσο όμορφο γκολ. Είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών με διαφορά. Είναι ένα φαινόμενο».

Ο γυμναστής του Μαραντόνα, Φερνάντο Σινιορίνι, είχε πει κάποτε: Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους δεν φτάνει όλη τους η ζωή για να δικαιολογήσουν ένα λεπτό της, υπάρχουν και αυτοί στους οποίους αρκούν 10,6 δευτερόλεπτα για να δικαιολογήσουν όλη τη ζωή τους. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι ένας από αυτούς». Εμείς να προσθέσουμε τι; Περιττό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA