Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, από πλευράς ΕΕ, υπάρχει διάθεση και θέληση για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, στη βάση των ίδιων συμπερασμάτων, συνεχίζεται η προεργασία για την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων. «Οι εξελίξεις, είτε προς τη μία είτε προς της άλλη κατεύθυνση εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί η ίδια η Τουρκία», τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  «Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να τερμάτισε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών», υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές. 

 

«Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες και να έχει διάρκεια», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.  Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Η Ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Διαβάστε Ακόμα 

Στο νοσοκομείο για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Έρευνα: Οι Έλληνες δεν αντέχουν μακριά από το γραφείο τους

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.