Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη είναι μια εικόνα που ήθελε πάση θυσία να πετύχει η τουρκική πλευρά. Άλλωστε εδώ και λίγους μήνες, όταν έγινε σαφές πως η διοίκηση Τραμπ θα αποτελέσει παρελθόν για τις ΗΠΑ και στη θέση της θα αναλάβει ένας Πρόεδρος λιγότερο φιλικός στον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εμφανιστεί ως "συμβιβαστική δύναμη" ώστε να προκαταλάβει τη νέα διοίκηση Μπάιντεν αλλά και να αποτρέψει οποιαδήποτε διαδικασία κυρώσεων από την Ευρώπη. Η Αθήνα από την πλευρά της προτιμά σαφέστατα τη διαδικασία διαλόγου από την ένταση του καλοκαιριού, που θα της επιτρέψει αφενός να κερδίσει χρόνο για να θωρακιστεί αμυντικά και διπλωματικά, αφετέρου βοηθά την κυβέρνηση να μην ξοδέψει χρόνο και ενέργεια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να το δαπανά αντίστοιχα στη διαχείριση των θεμάτων του κορονοϊού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι δυο πλευρές δεν θα εμπλακούν σε μια ενεργότερη διαδικασία διαλόγου: είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο - σε ημερομηνία που πρόκειται να ανακοινωθεί προσεχώς - στο πλαίσιο της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό όπου οι δυο χώρες αναμένεται να εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που όμως θεωρείται αρκετά πιθανό εφόσον οι δυο υπουργοί βρεθούν στην πενταμερή. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα, στο περιθώριο του φόρουμ Ασφαλείας κι Ενέργειας, όπου η Ελληνική πλευρά απέσπασε την υπόσχεση της αντίστοιχης Τουρκικής για άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, κάτι που τελικά συνέβη τρεις μήνες αργότερα.

Σχεδόν απίθανες οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε χρόνο που θα ανακοινωθεί σχεδόν μια εβδομάδα πριν. Θεωρείται βέβαιο πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί το σχέδιο κυρώσεων που έχει διαμορφώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ζητήθηκε από τα Συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι πως παρά τη σκληρή γραμμή που έχουν υιοθετήσει Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία αλλά και Ολλανδία, υπάρχει ένας συνασπισμός χωρών που επιθυμούν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία αλλά και να κρατηθεί το ίδιο επίπεδο οικονομικών σχέσεων προκειμένου να αποφευχθεί και οποιαδήποτε εμπλοκή στο προσφυγικό που θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Κρίσιμοι μήνες για ΗΠΑ και Κυπριακό

Το επόμενο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να δοκιμαστούν και στο πεδίο του Κυπριακού. Η λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας δεν είναι βέβαιο πως προκρίνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που ομολογουμένως λειτουργεί ως ένας πολλαπλασιαστής των θέσεων της Άγκυρας, ενώ τίποτε δεν δείχνει πως οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε λύση. Την ίδια στιγμή, η Αμερικανική διοίκηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσει την τακτική της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής που τον περιβάλλει έχει μια ξεκάθαρη αντίληψη για το ποιος είναι ο Ερντογάν και το ποιοι είναι οι στόχοι του και το πώς αυτοί συγκρούονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως προβλέπουν αναλυτές, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αρχικά την πρόθεση να κινηθεί τιμωρητικά κατά της Τουρκίας. Και θα επιδιώξουν να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στον κρίσιμο ρόλο του “επιδιαιτητή” των συγκρούσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA