Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει οριστεί για σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία κυρίως γιατί προηγείται αντίστοιχης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο και θα γίνει ανήμερα της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου που φέτος φέρει ακόμη έναν συμβολισμό καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Η ελληνική πλευρά έχει λάβει ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης από την Ουάσιγκτον, τόσο σε ρητορική επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αναβάθμισης των σχέσεων, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», είπε χθες ο Νίκος Δένδιας. «Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της». 

Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ έγινε με φυσική παρουσία και σημαδεύτηκε από την παρθενική εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως πως πρόκειται για σημαντικό εταίρο της συμμαχίας. «Δεν είναι μυστικό πως έχουμε διαφορές με την Τουρκία, για τους S-400 και για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Μπλίνκεν. «Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός και πολύτιμος σύμμαχος που πιστεύω πως μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κρατήσουμε κοντά στο ΝΑΤΟ και πιστεύω πως αυτό θέλει και η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ απέδειξε πρόσφατα την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση διαφωνιών και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργώντας σαν όχημα αποτροπής και αποκλιμάκωσης. Κι αυτό είναι πολύ θετικό. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε να το δουλεύουμε, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Αθήνα και Λευκωσία απέρριψαν το Σχέδιο κοινής Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής 

Έντονο αναμένεται να είναι το παρασκήνιο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αφού της έκθεσης Μπορέλ ακολούθησε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που φαίνεται να μην ικανοποιεί την ελληνική και την Κυπριακή πλευρά. Στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες αναλύθηκαν όλες οι πτυχές της τουρκικής δραστηριότητας με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως μόνο αν η Άγκυρα αποδείξει την συνέπειά της και απέχει από προκλητικές ενέργειες μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα. Η Λευκωσία απορρίπτει στο σύνολό του το περιεχόμενο της δήλωσης, ενώ η Αθήνα εκτιμά πως δεν αντανακλά την ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετήσει η έκθεση Μπορέλ. Το προσχέδιο της δήλωσης περιλαμβάνει σημαντικά κίνητρα για την Τουρκία, όπως τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την επανέναρξη του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα για μια σειρά θεμάτων όπως η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και την διευκόλυνση στην κινητικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση του καθεστώτος βίζας. Το κείμενο καλεί μάλιστα τον Ζοζέπ Μπορέλ στην οργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που επιθυμεί η Άγκυρα, ενώ μεταθέτει εκ νέου τη συζήτηση για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει σήμερα ένας νέος γύρος τηλεφωνημάτων μέχρι τον τελικό συμβιβασμό, ενόψει της τηλεδιάσκεψης που θα ξεκινήσει την Πέμπτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA