Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ευρεία πλειοψηφία 187 «ΝΑΙ» από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση - με σύνθημα το «όλα στο φως» - αποφασίστηκε από τη Βουλή η συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διερεύνηση της τέλεσης των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά. Είχε προηγηθεί μία πολύωρη θυελλώδης συνεδρίαση με βαριές αλληλοκατηγορίες και τη χρονοβόρα διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, σε έξι χωριστές ομάδες των 50 βουλευτών ανά μισή ώρα, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το αποτέλεσμα πάντως δεν ήταν ακριβώς το αναμενόμενο, καθώς το άθροισμα ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης με δεδομένη την απουσία του Κυριάκου Βελόπουλου από την ψηφοφορία, ανερχόταν σε 189 «ΝΑΙ». Έκπληξη και άγνωστο «Χ» αποτελεί το ένα επιπλέον «παρών» από τα 15 αναμενόμενα του ΚΚΕ, καθώς και το άκυρο ψηφοδέλτιο που βρέθηκε στην κάλπη επειδή είχε μπει μαζί με το λευκό, καθώς είναι άγνωστο αν πρόκειται περί λάθους ή συνειδητής επιλογής και δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Αμφότερα πάντως προέρχονται από τις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει αποτελέσματος προσήλθε απόλυτα συντεταγμένος.

Επί συνόλου 289 ψηφισάντων η κάλπη ανέδειξε 187 «ΝΑΙ», 85 «ΟΧΙ», 16 «παρών» και ένα άκυρο.

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» είπαν «μπετόν» οι 85 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ο κ. Παππάς απαγορευόταν να ψηφίζει για τον εαυτό του),  που παρείχε με τη σφραγίδα του ίδιου του Προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, πλήρη κάλυψη στον κ. Παππά, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για εκδικητική δίωξη, σπίλωση και προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων με συκοφαντίες και έωλες κατηγορίες, επειδή έβαλαν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Ερμηνεύοντας την κίνηση της ΝΔ ως σχέδιο να πλήξει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, βουλευτές και αρχηγός μετατόπισαν το βάρος από το ποινικό κομμάτι, δίνοντας κατ’ ουσίαν μία μεγάλη κεντρική πολιτική μάχη για την αξιοπιστία και το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματος, απλώνοντας δίχτυ προστασίας στον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Εξαπολύοντας, παράλληλα απειλές περί μπαράζ Προανακριτικών κατά της ΝΔ όταν επανέλθουν στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας.

Στον αντίποδα οι βουλευτές της ΝΔ, που ανέλαβαν τη στήριξη της πρότασης κατά του κ. Παππά, έκαναν λόγο για θεσμική υποχρέωση διερεύνησης μία δυσώδους υπόθεσης με σοκαριστικά στοιχεία για μεθόδους μαφίας και παρακράτους, που συνιστούν ισχυρές ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016 και απέναντι στις οποίες δεν μπορούσαν να «στρουθοκαμηλίσουν» ή να κλείσουν τα μάτια. Απέρριψαν, δε, κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί πολιτικής δίωξης και ρεβανσισμού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη διαφορετική στάση που κράτησαν στην περίπτωση της δικογραφίας της Follie Follie για 4 κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, υπογράμμιζε την πλήρη κάλυψη στον κ. Παππά σε αντιδιαστολή με την εκκωφαντική σιωπή για τις χυδαιότητες Πολάκη, αποδίδοντάς στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ περίσσιο θράσος να μιλάει για πολιτικές διώξεις μετά την πανηγυρική κατάρρευση της σκευωρίας σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων από την κυβέρνησή του.

«Παρών» δήλωσαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ έχοντας απορρίψει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, την πρόταση ως βολικό αντιπερισπασμό απέναντι στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ενώ την αποχή από την ψηφοφορία και την Επιτροπή επέλεξαν μαζικά οι 9 βουλευτές του ΜέΡα25, με τον επικεφαλής τους Γιάνη Βαρουφάκη να απαξιώνει τη διαδικασία ως ιλαροτραγωδία, επιμένοντας στη σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος δίωξης των πολιτικών.

Πάντως και το «ΝΑΙ» της Ελληνικής Λύσης ήταν με αστερίσκους, καλώντας τη ΝΔ να στηρίξει τη συγκρότηση ανάλογων επιτροπών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Μάτι και την οικονομία ζημία στη χώρα από το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με 19 μέλη και 2 μήνες διορία η Επιτροπή  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής, η Επιτροπή θα είναι 19μελής και η προθεσμία που ορίστηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών της και τη σύνταξη πορίσματος είναι δύο μήνες, αν και είθισται να παρατείνεται. Τις επόμενες ημέρες οι κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει θα ορίσουν επισήμως τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή.   

Η σύνθεση των προσώπων που έχουν επιλεγεί ήδη πάντως από τα κόμματα για να ριχτούν στη  ρίξουν στη «μάχη» της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται εκρηκτική, καθώς θα διασταυρωθούν για δεύτερη φορά κι αυτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα δίδυμα Θ. Πλεύρης – Δ. Μαρκόπουλος από τη ΝΔ και Δ. Τζανακόπουλος – Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα δύο αδικήματα προς διερεύνηση

Σημειώνεται ότι τα δύο αδικήματα, για τα οποία η Επιτροπή θα διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεσή τους από τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, κατόπιν της έγκρισης της πρότασης της ΝΔ, είναι:

1.το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

2.το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση. 

Ο ίδιος ο κ. Παππάς πάντως απέκρουσε κατηγορηματικά και τα δύο, διαβεβαιώνοντας ότι υπηρέτησε πάντα το δημόσιο συμφέρον και αποδίδοντας την υπόθεση σε πολιτική αντεκδίκηση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες όπως υποστήριξε έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA