Μενού
  • Α-
  • Α+

Την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, ανακοίνωσε και επίσημα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

«Ανακοινώνουμε τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», προσέθεσε η κυρία Κεραμέως.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η  υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Τα διαφορετικά διαλλείματα για ομάδες μαθητών
  • Οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • Η συστηματική χρήση αντισηπτικών
  • Οι σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Οι τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • Τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ο.κ.

Επιπλέον προστίθεται στα ήδη ισχύοντα «άλλο ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο», όπως το χαρακτήρισε. Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί «η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Τα δύο τεστ την εβδομάδα ήταν σύσταση της Επιτροπής των Ειδικών, η οποία έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, είπε ακόμα η υπουργός.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

«Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Για τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Επιπλέον χαρακτήρισε «εύκολη και απλή» διαδικασία τα self tests, η οποία χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για το άνοιγμα των σχολείων και ανέφερε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί θα προλαμβάνουν δωρεάν το self test μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ τους.
  • Το πρώτο τεστ μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου μπορούν να το παραλάβουν από αύριο (Πέμπτη, 7/4) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ, προκειμένου να είναι σε θέση να κάνουν δύο τεστ την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το τεστ στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, η οποία είναι ήδη σε λειτουργία και στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αν το self test είναι αρνητικό θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας, οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self test είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.  Η λίστα με τις δημόσιες δομές αναφέρεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό πλέον τεστ είναι θετικό θ’ ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως δόθηκε προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκειών για δύο λόγους:

  1. Τα λύκεια έχουν μείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις άλλες δομές
  2. Πλησιάζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA