Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιλογή της Τουρκοκυπριακής πλευράς να επιμείνει στην αλλαγή πλαισίου στην επίλυση του Κυπριακού οδηγεί την άτυπη Πενταμερή σε ένα ναυάγιο. Αργά χθες το βράδυ το δείπνο μεταξύ των συμμετεχόντων στην Γενεύη μετατράπηκε σε άτυπη διαπραγμάτευση μεταξύ των πέντε πλευρών, που όμως - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάποια σύγκλιση. Κατά την εκδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φαίνεται να έχει καταθέσει ένα έγγραφο έξι σημείων που μιλά για διχοτόμηση της Κύπρου αλλά και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας, λύση που φυσικά απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και η Αθήνα. Σύμφωνα και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακόμη και ο ίδιος μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πως «η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στο ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών», ενδεικτικό της σκληρής γραμμής που αποφάσισαν να τηρήσουν Άγκυρα και ψευδοκράτος στην άτυπη αυτή συνάντηση. 

Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων 

Όπως ήταν φυσικό Λευκωσία και Αθήνα απορρίπτουν τις ιδέες που κατέθεσαν Τατάρ και Τσαβούσογλου, αφού θεωρούν πως ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελληνοκυπριακής κοινότητας διατύπωσε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που επικαλέστηκε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό.

Σε διάλογο που είχε αργότερα με τους δημοσιογράφους ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όσα υπέβαλε γραπτώς στο υπόμνημά της η Τουρκοκυπριακή πλευρά: «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον ΓΓ ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον ΓΓ ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων», είπε ο κ. Αναστασιάδης. 

Συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι διαπραγματεύσεις 

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στις 10:00, ενώ χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν -Υβ Λεντριάν, ενημερώνοντάς του για το περιεχόμενο της τουρκοκυπριακής πρότασης.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA