Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από  το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ σχολίασε πως η ελληνική πλευρά έδειξε εποικοδομητική στάση, ενώ κατέβαλε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε, ακόμη, πως ο Γενικός Γραμματέας - σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του - θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες.

«Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του», υπογράμμισε ο κύριος Δένδιας, υπενθυμίζοντας πως «οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Γκουτέρες: Νέα προσπάθεια σε 2-3 μήνες

Σημειώνεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,  Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ανέφερε, ωστόσο, πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μια νέα προσπάθεια «πιθανώς σε δύο ή τρεις μήνες» μετά την άκαρπη - όπως αποδείχθηκε -  άτυπη συνάντηση των 5 + 1 στη Γενεύη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA