Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόταση νόμου για τη θέσπιση του δικαιώματος οπλοκατοχής των πολιτών για αυτοάμυνα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που συγκλονίζει το πανελλήνιο, ενώ τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής για συγκεκριμένα εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία και ο βιασμός ανηλίκου.

«Καταθέτω σήμερα πρόταση νόμου για την οπλοκατοχή. Για να έχει ο Έλληνας σπίτι του όπλο. Τελεία και παύλα. Γιατί είμαστε ένα κράτος που γειτονεύει με την Τουρκία. Να κάνουμε εθνοφυλακή και πολιτοφυλακή. Να έχουν όπλα στο σπίτι τους οι Έλληνες κι ας τολμήσει ο άλλος να μπει μέσα να βιάζει γυναίκες και να σκοτώνει», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος, υποστηρίζοντας την ιδέα των πολιτών – οπλιτών, ενώ πρότεινε να εξοπλιστούν και οι αστυνομικοί με τέιζερ.

«Αλλάξτε το νομοθετικό πλαίσιο - Ισόβια σημαίνει ισόβια»

Παράλληλα, υποστηρίζοντας ότι η μοναδική πρέπουσα ποινή για εγκληματίες όπως των Γλυκών Νερών είναι «να μην ξαναδούν ήλιο», έκανε ένα βήμα παραπέρα και τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της περαιτέρω αυστηροποίησης που εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.  

«Ισόβια σημαίνει ισόβια. Αλλάξτε το νομοθετικό πλαίσιο. Να μην ξαναβγούν από εκεί μέσα. Να κάνουν κοινωνική εργασία για να τρώνε στη φυλακή. Γιατί η προσωπική μου άποψη είναι: κτήνος που αφαιρεί ζωή, άνθρωπος που βιάζει παιδάκι, η ποινή που του ταιριάζει είναι μία. Ούτε καν ισόβια. Θανατική ποινή», είπε.

Ο ίδιος προκάλεσε αντιδράσεις στα βουλευτικά έδρανα με την πρωτοφανή επίθεση με απίστευτες εκφράσεις κατά του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε υπουργό  "του χασισεμπορίου και του χασισοποτείου", με αφορμή την προώθηση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη και τους επαίνους για τη συμβολή του Νίκου Καρανίκα. 

Οπλοκατοχή: Η αιτιολογική έκθεση για την πρόταση νόμου

Ζητώντας την τροποποίηση του νομικού πλαισίου της οπλοκατοχής - καθώς και των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν την άμυνα και την κατάσταση ανάγκης - ο Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, την οποία συνόδευσε με το παρακάτω αιτιολογική έκθεση:

Δυστυχώς στη χώρα μας παρατηρείται συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας, εισαγόμενης και εγχώριας, την οποία οι Έλληνες βιώνουν σχεδόν καθημερινά, στους δρόμους και στα σπίτια τους, χωρίς να τους παρέχει ο νόμος τη δυνατότητα να μπορούν να προστατεύσουν τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους καθώς και την περιουσία τους, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, από έξωθεν εγκληματικές επιθέσεις. Ακόμα και όταν τύχει να αμυνθούν και καταφέρουν να προσβάλλουν τον δράστη που εισβάλει στα σπίτια τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές, σχετικά με παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, σωματικές βλάβες ή ανθρωποκτονίες, επίσης και με αγωγές αποζημιώσεων αυτών που εισέβαλλαν (ή των οικογενειών τους) στους χώρους τους, για να προσβάλλουν προσωπικά ή περιουσιακά αγαθά.  

Έτσι οι πολίτες, είτε στα αστικά κέντρα είτε στην επαρχία, νιώθουν και είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, έρμαια των εγκληματικών διαθέσεων, παντός είδους κακοποιών στοιχείων. Πληθαίνουν οι ειρηνικοί πολίτες που θέλουν να μπορούν να κατέχουν νόμιμα όπλο στα σπίτια τους και τάσσονται υπέρ της οπλοκατοχής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατέψουν τις ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς και τις περιουσίες τους. Όταν ο κακοποιός γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την ισχυρή άμυνα του ιδιοκτήτη της οικίας που σκοπεύει να παραβιάσει, αυτό είναι βέβαιο ότι θα τον αποτρέψει από το εγκληματικό εγχείρημά του.

Η άποψη ότι η (ακόμα και υπό όρους) νομιμοποίηση της οπλοκατοχής θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας δεν φαίνεται να ευσταθεί. Το αντίθετο θα συμβεί. Εξάλλου σήμερα, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί εύκολα ένα όπλο. Μόνο τα όπλα για κυνήγι είναι ήδη περί τα δύο εκατομμύρια στη χώρα μας, η οποία αριθμεί κάτω από τριακόσιες χιλιάδες κυνηγούς. Δηλαδή έχουμε ένα κυνηγετικό όπλο ανά πέντε περίπου Έλληνες. Τα στατιστικά διεθνώς είναι συντριπτικά υπέρ της οπλοκατοχής. Υπάρχει πλούσια περιπτωσιολογία χωρών στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το συμπέρασμα στο οποίο όλες οι στατιστικές καταλήγουν είναι ότι η οπλοκατοχή δεν οδηγεί στην αύξηση της εγκληματικότητας, αντιθέτως μειώνει τα ποσοστά σε πολλές κατηγορίες αδικημάτων.

Στην Ευρώπη, σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα οπλοκατοχής παγκοσμίως, όπως στην Κύπρο, στην Ελβετία ή τη Σουηδία, ο αριθμός των δολοφονιών με όπλα είναι πολύ χαμηλός, ενώ είναι σπάνιο φαινόμενο οι μαζικές δολοφονικές επιθέσεις. Στην Ελβετία αντιστοιχεί περίπου ένα ιδιωτικό πυροβόλο όπλο ανά τέσσερις κατοίκους. Δύο εκατομμύρια όπλα περίπου κυκλοφορούν στην Ελβετία, που έχει κάπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους. Όσοι επιθυμούν να οπλοφορούν στην Ελβετία, θα πρέπει να είναι σε θέση να γεμίζουν, απογεμίζουν και να πυροδοτούν με ασφάλεια το όπλο τους, περνώντας σχετική δοκιμασία. Αυτό το παράδειγμα θα μπορούσε να μιμηθεί και η χώρα μας, για να αισθάνονται πιο ασφαλείς οι πολίτες και να είναι ικανοί να προστατεύσουν τη ζωή των ιδίων, των οικογενειών τους και την περιουσία τους.

Το Κοινοβούλιο της Ιταλίας, προκειμένου να ενισχύσει τη νόμιμη άμυνα των πολτών, ψήφισε το περασμένο έτος την αρχή της «εύλογης και νόμιμης αντίδρασης» του αμυνόμενου στο σπίτι του, σε περίπτωση που ο αμυνόμενος πυροβολήσει διαρρήκτη που εισβάλει στο σπίτι του και ταυτόχρονα καταργήθηκε το δικαίωμα αποζημίωσης των συγγενών του διαρρήκτη.

Στην Ελλάδα βλέπουμε στην πράξη ότι πολλοί εγκληματίες επιλέγουν να εισβάλλουν σε οικίες, στις οποίες υπάρχουν άνθρωποι εντός τους, με σκοπό να τους βασανίσουν για να μαρτυρήσουν που έχουν χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, για να αποκομίσουν δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος, κτυπώντας και απειλώντας τους πολίτες με τη ζωή τους. Δυστυχώς υπάρχουν βαρύτατες σωματικές βλάβες, ακόμα και δολοφονίες αθώων πολιτών, για ασήμαντα ποσά.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι ισχύοντες νόμοι οπλοκατοχής δεν περιορίζουν τους καθ΄ έξη, τους κατ΄ εξακολούθηση και τους κατ’ επάγγελμα εγκληματίες και παρανομούντες. Αυτοί πάντα βρίσκουν όποια και όσα όπλα θέλουν για να βλάψουν τους νομοταγείς και φιλειρηνικούς πολίτες που αδυνατούν να υπερασπιστούν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους, κατά την απουσία της πολιτείας.

Ένας ακόμα επιπρόσθετος λόγος είναι η πιθανή περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας με την Τουρκία. Τότε στα μετόπισθεν θα μείνουν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα, οι οποίοι θα είναι εύκολοι στόχοι παντός είδους εγκληματικών στοιχείων εγχώριων και αλλοδαπών.

Για τους ανωτέρω αναλυτικά αναφερόμενους λόγους, προτείνουμε την τροποποίηση του νομικού πλαισίου της οπλοκατοχής, καθώς και των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν την άμυνα και την κατάσταση ανάγκης. Να επανακαθορισθούν τα όρια της νόμιμης άμυνας, όταν ο αμυνόμενος δέχεται επίθεση εντός του χώρου που αυτός κατέχει. Να θεσπιστεί η δυνατότητα οπλοκατοχής στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο ή σε χώρο περικλεισμένο που κατέχει ο κάτοχος του όπλου, ως κατωτέρω.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA