Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ καταδίκασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα, έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.»

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Τηλεφωνικές επαφές με Σούκρι και Πάιατ - Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι αραβοϊσραηλινές εχθροπραξίες, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Νίκος Δένδιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού. Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi.

Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»

Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Mεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών», σημείωσε αρχικά ο κ. Δένδιας, ενώ ερωτηθείς για την εικόνα που έχει αποκομίσει για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας, απάντησε:

«Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών. Οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA