ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/05/2021 20:20

Καλογρίτσας σε Πολάκη: «Είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου - Ο ΣΥΡΙΖΑ μου χρωστάει»

Σκληρή επίθεση του Χρήστου Καλογρίτσα στον Παύλο Πολάκη με αφορμή την υπόθεση της Προανακριτικής για τον ρόλο του Νίκου Παππά στις τότε τηλεοπτικές άδειες

Καλογρίτσας σε Πολάκη: «Είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου - Ο ΣΥΡΙΖΑ μου χρωστάει»
Χρήστος Καλογρίτσας (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Με επεισοδιακό τρόπο συνεχίζεται η κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα. Tα αίματα άναψαν όταν ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε δώσει χρήματα για τη στήριξη του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», καθώς και σε βουλευτές του, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου ότι του χρωστάει . Πυροδοτήθηκε άγριος καβγάς με τον Παύλο Πολάκη., λέγοντάς του ότι είναι βουλευτής με τα λεφτά του.

Διαβάστε ακόμη Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα: Αγωνιά να πολιτικοποιήσει μια ιδιωτική διαφορά

Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε «για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα, προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και την γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά, τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αριά χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1.8 εκατ. ευρώ που έγινε αναίρεση. Και ο γιος μου θα μπορούσε, όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ. ευρώ, επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα. Πολάκη μην φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής, λοιπόν με τα λεφτά μου».

Ο κωδικός «Α2» και οι «μετοχές Παππά» στο ΣΥΡΙΖΑ Channel

Παράλληλα,ο επιχειρηματία φέρεται να επέμεινε στον ισχυρισμό ότι ο ίδιος ήταν απλώς «μπροστινός» στο εγχείρημα δημιουργίας του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel με συντονιστή τον Νίκο Παππά και πως το ποσοστό του ίδιου ήταν με μετοχές του κ. Παππά, παραπέμποντας στο σημειωματάριό του και έναν κωδικό ονόματι «Α2», για τον οποίο όμως αρνήθηκε προς ώρας τουλάχιστον να προχωρήσει σε αποκαλύψεις και αποκωδικοποίησή του.

Ο σχετικός διάλογος κατά πληροφορίες είχε ως εξής:

Σταύρος Κελέτσης (Πρόεδρος Επιτροπής): Άρα πως ήταν οι μετοχές του Παππά;

Χ. Καλογρίτσας: Όταν δεις το σημειωματάριο μου και τον κωδικό Α2 που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α θα σας πω.

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Να μας πείτε κύριε Καλογρίτσα. Φύγαμε από το Α2.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Να ζητήσει η Επιτροπή το δανειοδοτικό πακέτο των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Χ. Καλογρίτσας: Βεβαίως. Ξαναγυρίζω λοιπόν.

Θ Πλεύρης: Να μου πείτε ονόματα. Πετάξατε κάτι για το Α2.

Ο μάρτυρας δεν απαντά.

Νωρίτερα ο ίδιος απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταρρέει το επιχείρημά του περί «μπροστινού» επειδή ο γιος του Βλαδίμηρος είχε καταθέσει υπεύθυνη δήλωση για μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του στο διαγωνισμό, φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσω της πώλησης των μετοχών του γιου του στη μητέρα του και τις αδερφές του και τη λήψη δανείων από εκείνες.

Προϊδεάζει για νέες αποκαλύψεις ο μάρτυρας

Επίσης ο κ. Καλογρίτσας έχει προϊδεάσει κατά πληροφορίες και για νέες αποκαλύψεις «βόμβα», υποσχόμενος να αναζητήσει το σύνολο των SMS και e-mail που διαθέτει στο αρχείο του και αποδεικνύουν όπως ισχυρίζεται τα λεγόμενά του.

Λεφτά στο Κόκκινο και διευκολύνσεις «παιδιών»

Στο σημείο της κατάθεσής του, όπου φέρεται να αναφέρεται σε οικονομική εξυπηρέτηση – όπως άφησε να εννοηθεί – βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Καλογρίτσας, υποστήριξε κατά πληροφορίες ότι είχε δώσει χρήματα και για τη στήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».

Ο διάλογος κατά την εξέτασή του φέρεται να είναι ο εξής:

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Για τα αλλά μέσα εκτός καναλιού σας ζητήθηκε να δανείσετε χρήματα;

Χ. Καλογρίτσας: Άμεσα δεν μου ζητήθηκαν γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν ... διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππάς.

Θ. Πλεύρης: Που δώσατε λεφτά;

Χ. Καλογρίτσας: Αυτά τα περίφημα 8 εκατομμύρια ευρώ είναι χρήματα που ... (διακόπτει).

Θ. Πλεύρης: Δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;

Χ. Καλογρίτσας: Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά στο Κόκκινο.

Θ. Πλεύρης: Δώσατε λεφτά στο κόκκινο;

Χ. Καλογρίτσας: Ναι

Θ. Πλεύρης: Ήταν κομματικά στελέχη αυτοί στους οποίους δίνατε βοήθεια;
Χ. Καλογρίτσας: Αυτά δεν τα κάνουν εργάτες. Κομματικά στελέχη τις κάνουν
Εγώ δάνειζα. Δεν μου επιστράφηκε τίποτα όμως. Για τα ΜΜΕ

Θ. Πλεύρης: Δώσατε χρήματα σε αλλά ΜΜΕ;

Χ. Καλογριτσας: Μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την πρώτη. Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις».

Θ. Πλεύρης: ο κύριος Παππας σας ζητούσε την εντολή του δανείου;

Χ. Καλογριτσας: Μου λέγανε χρειάζεται το «Κόκκινο» δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα» έλεγα. Άλλο η εφημερίδα άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππάς.

Θ. Πλεύρης: Ήταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;

Χ. Καλογρίτσας: Όταν με φώναξε ο Παππάς με τα αλλά παιδιά μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικα μου χρήματα ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά 4339 έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις στο διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατομ. ευρώ, να είναι μη εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένεια μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μας είχε μπλοκάρει το ΚΕΦΟΜΕΠ εμένα και την οικογένεια μου. Όλοι δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο νόμος εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου γιατί αυτός όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ. ευρώ για να συμμετέχει. Ο γιος μου πούλησα τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και στις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί από ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ. ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι.

Σε αυτό το σημείο και κατόπιν επισήμανσης ότι μιλάει για «μετοχές» Παππά στο κανάλι ενώ ανέλυσε τον τρόπο συγκέντρωσης των 8 εκατομμυρίων ευρώ από τον γιο του, ο μάρτυρας παρέπεμψε σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής στο σημειωματάριό του και τον κωδικό «Α2».

Επανερχόμενος κατά πληροφορίες ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, στο ζήτημα των οικονομικών διευκολύνσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας απέφυγε να εισφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας κατά πληροφορίες πως οι πληρωμές χέρι με χέρι δεν αφήνουν αποδείξεις και προκάλεσε έκπληξη, σημειώνοντας – πάντα σύμφωνα με πληροφορίες ότι: «Αν υποθετικά σας φέρω μια τσάντα με χρήματα, άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευτάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στο γραφείο του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη... πολλά».

Με «εντολάρες» Παππά η συνάντηση με Μαρινάκη - Κοντομηνά

Ο μάρτυρας φέρεται να επέμεινε και στον ισχυρισμό πως συναντήθηκε με γνωστούς επιχειρηματίες των media όχι απλώς με εντολές αλλά με «εντολάρες» Παππά.

Ειδικότερα, φέρονται να ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά.

Χ. Καλογρίτσας: Με εντολάρες. Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ότι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: ό,τι έκανα ήταν εντολές του.

Θ. Πλεύρης: Το 51% το ζητήσατε εσείς;

Χ. Καλογρίτσας: Το είπα «Δημήτρη ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε».

Μου λέει «μωρέ Χρήστο έβαλα 700 εκατομμύρια εδώ και μου ζητάτε το 51%».

Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζήτω...;»;

Μετά μου έστειλαν τον Φουρλεμάδη.

Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά - «Τι τους λέω;».

Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε».

Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε.

Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου του κουμπάρου μου.

Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.

ΝΔ: Αν είναι ψευδομάρτυρας μηνύστε τον…

Η σημερινή εξέταση του Χρήστου Καλογρίτσα, πυροδότησε νέα σφοδρή αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με την εμπλοκή πλέον σε αυτή των κεντρικών γραφείων τύπου των δύο κομμάτων και αφορμή τον χαρακτηρισμό «ψευδομάρτυρας» που απέδωσε νωρίτερα στον επιχειρηματία ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον μέχρι "χθες" δικό του "καπετάνιο", κ. Καλογρίτσα, ψευδομάρτυρα, γιατί δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του; Προφανώς για το λόγο που όλοι καταλαβαίνουν...», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Για γέλια τα περί «μπροστινού» του Παππά

Κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως επέμειναν και μετά το πέρας της απογευματινής κατάθεσης του εργολάβου στον χαρακτηρισμό «ψευδομάρτυρας», σχολιάζοντας μάλιστα απαξιωτικά ότι «συνεχίζει να προσφέρει άφθονο γέλιο» και υποστηρίζοντας πως: «Ο άνθρωπος που πρώτα δήλωσε ότι έβαλε μόνο το όνομα του, σήμερα παραδέχθηκε ότι έβαλε 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, αντί για “μπροστινός” του Παππά, όπως ισχυρίζονταν, ήταν τελικά “μπροστινός” του γιου του, Βλαδίμηρου Καλογρίτσα».

Τη Δευτέρα η συνέχεια

Το σημερινό δεύτερο σκέλος της εξέτασης του Χρήστου Καλογρίτσα ολοκληρώθηκε λόγω κόπωσης του ίδιου πριν καν ξεκινήσει την υποβολή ερωτήσεων η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, και θα συνεχιστεί εκτός απροόπτου το πρωί της προσεχούς Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ