Η πολύπλοκη κοινωνική διάσταση του ζητήματος της συνεπιμέλειας μετά το διαζύγιο αναδείχτηκε από τη σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, δεν κατάφερε να κάμψει τόσο τις εντάσεις τις αντιπολίτευσης όσο και τις εσωκομματικές αντιρρήσεις στη ΝΔ, με τις Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη να προαναγγέλλουν ότι σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου.
Διαβάστε ακόμη: Συνεπιμέλεια - Στο δρόμο της Μαριέττας Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη: «Το νομοσχέδιο διχάζει»
Άγνωστο παραμένει αν οι νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις για τις οποίες προϊδέασε ο κ. Τσιάρας θα αποδειχτούν ικανές να γεφυρώσουν το «χάσμα».
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα και ονομαστική
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να καταδείξει τις ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις - παρότι η ΝΔ δεν έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας - θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνοντας μάλιστα την επίθεση στην κυβέρνηση με ομιλία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όμως, κατά πληροφορίες δεν θα περιοριστεί στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά θα ανοίξει τη «βεντάλια» της σφοδρής κριτικής του στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά, εξαπολύοντας πυρά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των πληττόμενων επιχειρήσεων, το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο, πιθανόν και την ψήφο των αποδήμων, ενώ λέγεται πως θα καταγγείλει και «απαράδεκτη» λειτουργία της Βουλής με πρόσχημα την πανδημία.
ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, άλλωστε, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ στο «παρών» αναμένεται να κινηθεί το ΚΚΕ. Σημειώνεται πως αύριο αναμένεται και ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, με τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ να είναι πως το νομοσχέδιο θα προκαλέσει εντέλει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει.
Παιδοκεντρικός VS Γονεοκεντρικός χαρακτήρα
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώνουν ότι ο χαρακτήρας του οικογενειακού δικαίου παραμένει παιδοκεντρικός, εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής του οικογενειακού δικαίου μετά το 1983 και υποστηρίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ανατροφής κι επικοινωνίας των παιδιών και με τους δύο γονείς μετά τη λύση του γάμου, ενώ οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι νομοσχέδιο διαπερνάται από γονεοκεντρική λογική με οριζόντιες ρυθμίσεις που θα επιδεινώσουν τα προβλήματα και θα οξύνουν τις αντιπαραθέσεις σε βάρος του συμφέροντος του παιδιού.
Κώτσηρας: Στο επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού
Στη ρητορική ότι το νομοσχέδιο έχει στο επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού, επέμεινε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό «κάνει ένα βήμα μετρημένο, λογικό, πραγματικά μεταρρυθμιστικό και δίνει χώρο για τον δικαστή προκειμένου εκείνος να μπορέσει να αξιολογήσει», ζητώντας να μην κρυφτεί κανείς πίσω από «σημειακές διαφωνίες», αλλά να προτάξουν άπαντες το συμφέρον του παιδιού και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου μετά από 38 χρόνια.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κλείνουν και όλα τα «παράθυρα» για περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς, τονίζοντας πως με την τελευταία νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται ρητά από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση, κάθε περίπτωση γονέα που έχει ασκήσει ενδοοικογενειακή βία.
Ραγκούσης: Δύο σταγόνες δηλητήριο…
«Με 2 σταγόνες δηλητήριο καταστρέφεται ένα βαρέλι σπουδαίο κρασί. Αυτές οι 2 λέξεις δηλητήριο είναι. Το “εξίσου” και το “1/3”, που καταστρέφουν τον πυρήνα του προοδευτικού οικογενειακού δικαίου. Είναι πρόβλημα να αδικούνται γονείς, κυρίως πατεράδες, από συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Η λύση όμως είναι να παρέμβουμε στο δικαστηριακό σκέλος κι όχι στο νομοθετικό», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Πλεύρης: Μην κομματικοποιούμε τόσο ευαίσθητα θέματα
«Σεβαστές οι παρατηρήσεις σεβαστές, αλλά είναι πολύ άδικο να προσπαθείτε σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που από διαφορετικές πλευρές χωρίς την κομματική ταυτότητα θα ακούσετε διαφορετικές θέσεις, να προσπαθούμε να το κομματικοποιήσουμε ότι έχει άλλα χαρακτηριστικά. Μακάρι αυτό το νομοσχέδιο στην πράξη να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που να υπάρχει ένας κερδισμένος: το παιδί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.
Κουτσούμπας: Οι προϋποθέσεις για την από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας
Την ανάγκη να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στη φροντίδα των παιδιών τους, δηλαδή η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας, επισήμανε με τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας όμως ότι γι’ αυτό «απαιτείται να πληρούνται συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις», με μέτρα οικονομικής στήριξης και δημιουργία κατάλληλων δομών, που εκλείπουν από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.