Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνη με το Σύνταγμα χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις ΕΜΑΚ, ο καθηγητής  Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Στο θέμα του πυροσβεστικού σώματος ασφαλώς και μπορεί το κράτος ότι στις ΕΜΑΚ δεν θα υπηρετούν μη εμβολιασμένοι και ότι τους μη εμβολιασμένους θα τους μεταθέσουν σε άλλες υπηρεσίες που θα έχουν μικρότερη επαφή με το κοινό. Από εκεί και πέρα κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να τους απολύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Μανιτάκης: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι συνταγματική – Νόμιμες οι κυρώσεις για τους αρνητές

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε άλλα επαγγέλματα όπως οι γιατροί, «στους γιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, θα μπορούσαν να επιβληθούν ακόμα και προϋποθέσεις ότι δεν θα δεχθούν να εμβολιασθούν να μετατεθούν σε γραφειοκρατικές υπηρεσίες».

Για τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε: «για τους ιδιώτες ο δρόμος ήταν ήδη ανοιχτός. Υπάρχει η ελευθερία των συμβάσεων, ο εργοδότης με τον εργαζόμενο, συμβάλλονται και συναποφασίζουν τυπικά γιατί ο εργοδότης είναι πάντα σε πλεονεκτική θέση. Αλλά τυπικά συναποφασίζουν ότι θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες συντεταγμένες και παραμέτρους στη σύμβαση εργασίας. Για τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας προφανώς το να πεις ότι θα χάσεις τη δουλειά σου, χωρίς να προβλέπεται αυτό στη σύμβαση εργασίας είναι καταπελονεκτικό σε βάρος του εργαζόμενου και πιθανότητα θα ήταν ενάντια στις διατάξεις του εργατικού δικαίου», προσέθεσε.

«Εάν μιλάμε για νέα εργασιακή σύμβαση, ότι θα πάμε δηλαδή σήμερα και θα υπογράψουμε σύμβαση εργασίας εκεί, βάση της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων που κατοχυρώνεται στο άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα αλλά και στο άρθρο 5 του Συντάγματος στην οικονομική ελευθερία, ο εργοδότης μπορεί να βάλει τον όρο ότι ο εργαζόμενος θα εμβολιαστεί», είπε ακόμα ο κ. Χρυσόγονος και εκτίμησε πως «δύσκολα κάποιο δικαστήριο θ' ανατρέψει τη σύμβαση αυτή».

«Το Σύνταγμα δεν αναφέρεται ρητά σε καταστάσεις πανδημίας. Όμως υπάρχουν γενικότερες διατάξεις, οι οποίες εφαρμόζονται. Από τη μία έχω το δικαίωμα να διαθέτω το σώμα μου, έχω τη φυσική, σωματική μου ελευθερία, προστατεύεται και στο άρθρο 2 στην αξία του ανθρώπου και στο άρθρο 5 στην ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας και στο δικαίωμα στην υγεία. Από την άλλη πλευρά και το κράτος έχει υποχρέωση σύμφωνα με το Σύνταγμα να προστατεύει την υγεία των πολιτών, άρα μπορεί να λάβει μέτρα τα οποία κατά την κρίση των επιστημόνων είναι πρόσφορα για ν΄ αποτρέψουν την διάδοση της πανδημίας. Επίσης η γενική αρχή της ισότητας; απαιτεί ίσες ρυθμίσεις για ίσες καταστάσεις. Αυτός που είναι εμβολιασμένος με αυτόν που δεν είναι εμβολιασμένος δεν είναι ίση, δεν είναι όμοια κατάσταση. Είναι διαφορετικές καταστάσεις, διότι ο εμβολιασμένος αποτελεί πολύ μικρότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία απ' ότι ο μη εμβολιασμένος, άρα και στο Δημόσιο Δίκαιο και στις δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές μεταχειρίσεις», δήλωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τους αρνητές του κορονοϊού ανέφερε ότι από τα συνταγματικά δικαιώματα απορρέει μόνο να έρθει το κράτος να σου πει ή θα εμβολιαστείς ή θα σου επιβάλλω ποινή καθείρξεως, ποινικές κυρώσεις. Τέλος τόνισε ότι όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι δεν υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις και τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από προηγούμενες αποφάσεις σε ζητήματα εμβολιασμών γενικής φύσεως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA