Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται σήμερα Τετάρτη ο τελικός γύρος της κοινοβουλευτικής μάχης για την άρση των υφιστάμενων περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους.  Η διαδικασία θα κορυφωθεί σήμερα Τετάρτη το απόγευμα, με την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, η «τύχη» του οποίου, ωστόσο, είναι προδιαγεγραμμένη, αφού με το σταθερό «όχι» ΣΥΡΙΖΑ , ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων για την εφαρμογή του. Με δεδομένο ότι οι κρίσιμες ψήφοι για την εφαρμογή του νόμου είναι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέχτηκαν μπαράζ πυρών από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τη νυν και την πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, να τους «χρεώνει» την αποτυχία επίτευξης ευρύτερης συναίνεσης, βομβαρδίζοντάς τους με κατηγορίες περί υποκρισίας, φοβικότητας και εμπαιγμό των αποδήμων, προκαλώντας στον αντίποδα τις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νομοσχέδιο «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: «Γκάζι» Βορίδη με 4 συν 1 νομοσχέδια έως τον Ιούλιο - Έρχονται ψήφος αποδήμων, νέος τρόπος εκλογής δημάρχων και τηλεργασία 

Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την ισότιμη αντιμετώπιση των αποδήμων

Νέα έκκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί τις δύο στρατηγικές προϋποθέσεις για άρση των περιορισμών και ισότιμη ψήφο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού - προσμέτρηση δηλαδή στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα – προκειμένου να εκκινήσει μία διαδικασία για ένα νόμο που θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό «200», απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας καθαρές κουβέντες. «Αν ο Κατρούγκαλος σηκωθεί τώρα και πει ότι συμφωνεί με αυτές τις στρατηγικές προϋποθέσεις, δηλαδή ότι η ψήφος των απόδημων θα μετρά ισότιμα και θα μετέχουν χωρίς περιορισμούς αποσύρω το νομοσχέδιο σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή και συζητούμε επί των υπολοίπων θεμάτων για τη σύνταξη νέου σχεδίου νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, δηλώνοντας πως συζητάει όλα τα υπόλοιπα όπως ο τρόπος εκπροσώπησης των απόδημων με ένα ή περισσότερα ψηφοδέλτια, με σταυρό ή λίστα, με 4 ή 5 εκλογικές περιφέρειες.  «Δεν πρόκειται όμως να ξαναπαίξουμε τα “ναι μεν αλλά” εκτός και αν έχουμε καθαρές κουβέντες», τόνισε.

Πέτσας: Ιδιότυπο «Απαρτχάιντ» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή γλώσσα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατηγορώντας την ότι θέλει ένα «ιδιότυπο Απαρτχάιντ στον 21ο αιώνα» και ότι παίζει «κρυφτούλι με μισόλογα και μύριες προφάσεις», επειδή όπως υποστήριξε «είναι δέσμια της υποκρισίας της, των ιδεοληψιών της και των φοβικών της συνδρόμων».

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων

Στη γραμμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων κινήθηκε και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ και συντάκτης του υφιστάμενου νόμου, Τάκης Θεοδωρικάκος,  σημειώνοντας ότι: «Δεν αποδέχεται να προσμετράται ισότιμα η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία φοβική στάση, που είναι και προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν μπορεί να υπάρχουν ψηφοφόροι και Έλληνες δύο ταχυτήτων».

Λιβάνιος: Λυπηρό το θεσμικό βέτο του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ «χρέωσε» τη μη εφαρμογή του υπό ψήφιση νόμου και ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και νυν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, διερωτώμενος τι ακριβώς «φοβάται» και υπογραμμίζοντας δηκτικά: «Λυπάμαι πραγματικά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα ισχυρό θεσμικό βέτο, που δεν επιτρέπει απρόσκοπτα σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Ραγκούσης: Εσείς θέσατε πρώτοι τους περιορισμούς

 «Είστε αυτοί που για πρώτη φορά έθεσαν στο Σύνταγμα την πρόβλεψη για τη δυνατότητα ύπαρξης περιορισμών για τους απόδημους και αυτό που επιδιώκετε είναι η συμμετοχή στις εκλογές δυνητικά απροσδιόριστου αριθμού εκλογέων», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, προσάπτοντας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ενώ και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά τη βέλτιστη λύση στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του περί αστάθμητης ψήφου, για να δικαιολογήσει την άρνηση στην ισότιμη ψήφο.

Κεγκέρογλου: Το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου

Την ξεκάθαρη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο, παρότι θα το ήθελε ακόμα πιο προωθημένο, διατύπωσε εκ νέου ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βάλλοντας, ωστόσο, κατά της κυβέρνησης για «δειλό βήμα» και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «ύβρη» απέναντι στους απόδημους με την πρόταση να μην προσμετράται η ψήφος του στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει σύντομα πρόταση νόμου για το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, τη συμμετοχή τους στις εκλογές και με επιστολική ψήφο, την προσμέτρηση αυτής στο συνολικό αποτέλεσμα και τη δυνατότητα επιλογής τόσο κόμματος όσο και προσώπων και

Παφίλης: Τυχοδιωκτισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στη σταθερή γραμμή του ΚΚΕ για την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών, ώστε να αποδεικνύεται ο πραγματικός δεσμός των Ελλήνων του εξωτερικού με τη χώρα, επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, απορρίπτοντας τη συζήτηση για τον νέο υπό ψήφιση νόμο ως «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» αμφότερων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κίνηση «προπαγανδιστικής τακτικής» με μοναδικό στόχο να «στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο».

Βελόπουλος: Γελοία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ - αλαφροΐσκιωτη η ΝΔ

Φαρμακερά βέλη κατά της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευσε και το Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο παρότι το θεωρεί ελλιπές. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στάση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «γελοία», ενώ σχολίασε σκωπτικά πως για να κάνει η ΝΔ το συμβιβασμό στον προηγούμενο νόμο ήταν ή αφελής ή αλαφροΐσκιωτη ή αριστεροφοβική.

Βαρουφάκης: Το κραγιόν και το… γουρούνι

Με τη φράση «βάζοντας κραγιόν σε ένα γουρούνι δεν το καλλωπίζεις», απέρριψε το νομοσχέδιο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που με τη θετική ψήφο του κόμματός του το σημερινό άθροισμα των «ΝΑΙ» με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση θα ανερχόταν στις 199, δηλαδή μόλις μία λιγότερη από το προβλεπόμενο συνταγματικό όριο. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως αν και  το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο δικαιώνει τη θέση του δικού του κόμματος, που είχε καταψηφίσει τις ρυθμίσεις του 2019  επειδή έθεταν περιορισμούς  στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων και δήλωσε  ότι συμφωνεί με την άρση τους και την ισότιμη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, υπογράμμισε πως η δεύτερη αυτή στρατηγική προϋπόθεση δεν ικανοποιείται με το παρόν νομοσχέδιο όπως και εκείνη για εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, γι’ αυτό και θα το καταψηφίσει. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA