Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά την υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων, ξεκίνησε την ομιλία του, για τα 40 χρόνια στην Ευρώπη με αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ «για τον ιστορικό ηγέτη έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα». Ο κ. Μητσοτάκης, δε, υπογράμμισε ότι πλέον η Ευρώπη αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη ιστορική συνιστώσα». «Και η Ελλάδα του 2021 είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η χώρα μας βιώνει σήμερα την πιο ανοιχτή και σταθερή δημοκρατία που βίωσε ποτέ. Επέμεινε, δε, ότι η ΝΔ υπήρξε διαχρονικά «η παράταξη της Ευρώπης». 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στην Bild: Όχι μουσική στην εστίαση αυτό το Σαββατοκύριακο – Τι θα γίνει το καλοκαίρι με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Αναφέρθηκε, βεβαίως, και στο «διάλειμμα» του 2015, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν τον γκρεμό οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα». «Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και συνέτριψαν τη δημαγωγία, είτε με το αριστερό του προσωπείο είτε με το ακροδεξιό του φασισμού», τόνισε. 

«Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τον επαυξημένο ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό στερέωμα. 

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. «Μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς την μετά-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά. 

«Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός ακόμα κατά τον χαιρετισμό του. 

Παρόντες στο Ζάππειο είναι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Αργότερα, θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας που παραθέτει η κ. Σακελλαροπούλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA