Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν είχε κάνει προ τετραμήνου έρευνα για τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που γινόταν άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπέρ της άρσης στις πατέντες των εμβολίων

«Το πρόβλημα με τα εμβόλια δεν είναι οι πατέντες», επισήμανε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποκαλύπτοντας πως σε έρευνα της Κομισιόν προ 4 μηνών για τη δυνατότητα των κρατών μελών να προχωρήσουν σε παραγωγή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, στην Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 2 φαρμακοβιομηχανίες, δηλώνοντας δυνατότητα παραγωγής μόνο των 2 εκ των 4 εμβολίων και συγκεκριμένα των παραδοσιακών της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και αυτά μετά από τρία χρόνια.

Για τα εμβόλια MRNA όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης η τεχνολογία τους αυτή καθαυτή και όχι η πατέντα, είναι παντελώς άγνωστη στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας και για την παραγωγή τους θα απαιτούνται πολλά χρόνια και τεράστια χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή για την απελευθέρωση των πατεντών, ο Άδωνις Γεωργιάδης,  υπογράμμισε ότι η εξαίρεση στους κανόνες της πατέντας ευρεσιτεχνίας είναι δυνατή σε έκτακτες περιπτώσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα αίτημα που στηρίζει η χώρα μας με στόχο τη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε τρίτες χώρες. Υπενθύμισε, δε, πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε στηρίξει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου ήδη από τις 4 Απριλίου του 2020.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να δώσουμε στις χώρες του τρίτου κόσμου αυτά τα εμβόλια. Είναι καθήκον μας ως ανθρωπότητα, ως Ευρωπαίοι και Έλληνες, να φτάσουν αυτά τα εμβόλια σε όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Αλλά για τον τρόπο θα σας πω ότι δεν είναι η πατέντα το μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, υπεραμυνόμενος της κοινής γραμμής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διανομή των εμβολίων και αναφερόμενος στο κόστος τους, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η Ε.Ε. έχει αγοράσει τα Moderna και Pfizer/Biontech φθηνότερα από το Ισραήλ που πλήρωσε 4 φορές ακριβότερα, τη Βρετανία που έλαβε με 80% μεγαλύτερη τιμή και τις ΗΠΑ που αγόρασαν κατά 100% ακριβότερα, παρότι χρηματοδότησαν γενναία κάποιες εκ των φαρμακοβιομηχανιών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA