Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Υπέρ της άρσης στις πατέντες των εμβολίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό τάχθηκαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πηγή: Associated Press
Πηγή: Associated Press

H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα που εμπεριέχει την τροπολογία για την άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό. Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 293 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 119 αποχές, στηρίχτηκε από σύσσωμες τις ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ενώ καταψηφίστηκε από τις ομάδες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που τριχοτομήθηκαν στην τελική ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμη: Πατέντες εμβολίων: Επιστολή για άρση από 108 ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές ανά την Ευρώπη

Στην υπερψήφιση της τροπολογίας αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος διερωτάται αν τελικά ο πρωθυπουργός στηρίζει την συγκεκριμένη πρόταση ή «επέστρεψε στη θέση του για τα εμβολιόδεντρα».

Σύμφωνα με το σχόλιο της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την τροπολογία, αν και υπερψήφισαν το τελικό Ψήφισμα, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για τη στήριξή του στην άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σπεύσει, όχι μόνο να δηλώσει σύμφωνος με την πρωτοβουλία, αλλά να διεκδικήσει και την πατρότητά της».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, με την εν λόγω τροπολογία, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρτίσει σαφή και συνεκτική στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισότιμης, οικονομικά προσιτής και έγκαιρης πρόσβασης στον εμβολιασμό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS.

Ακόμη, μέσω της τροπολογίας αυτής, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για «προσωρινή άρση» από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, τον εξοπλισμό και τις θεραπευτικές αγωγές κατά της Covid-19. Τέλος, απευθύνουν έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα δεδομένα τους μέσω της δεξαμενής πρόσβασης στην τεχνολογία για τον κορονοϊό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (C-TAP).

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#τροπολογία #Εμβόλιο #Κορονοϊός #Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο #Νάσος Ηλιόπουλος

Best of Internet