Μενού
  • Α-
  • Α+

Ευρύτατη συναίνεση επιτυγχάνεται στην τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με στόχο τον αποκλεισμό ηγετικής καθόδου των καταδικασμένων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, ως μία εναλλακτική λύση μπροστά στην πρόβλεψη του άρθρου 51 του Συντάγματος για αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων μόνο μετά από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: Χρυσή Αυγή: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Βορίδη

Βορίδης: Να στείλουμε ομόφωνο μήνυμα μηδενικής ανοχής

«Το μείζον είναι ότι ενόψει των συνταγματικών απαγορεύσεων που δεν μας επιτρέπουν την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, θέτουμε κανόνες στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και κυρώσεις στα κόμματα αν τυχόν επιλέξουν να έχουν τέτοιους καταδικασμένους ως επικεφαλής.  Κι επειδή μπορεί να πει κανείς ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Το σημαντικό για μένα είναι ότι πρέπει το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενωμένο να δείξει ότι τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές και συμμετοχές, χρήση και ανάδειξη σε αξιώματα κομματικά ανθρώπων που είναι ήδη καταδικασμένοι για τέτοιου τύπου πράξεις, αυτό δεν είναι ανεκτό», υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης, παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή και επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της αντίφασης η Δικαιοσύνη να έχει καταδικάσει οριστικά τους Χρυσαυγίτες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και το διοικητικό μέρος να μην αντιδρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η στιγμή για τη λήψη μέτρων άρσης αυτής της αντίφασης είναι ώριμη και δεδομένου – όπως είπε – ότι το Σύνταγμα απαγορεύει σε αυτή τη φάση την αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, «μπορούμε να θέσουμε διοικητικούς περιορισμούς. Εδώ ρυθμίζουμε με την παρέμβασή μας τη λειτουργία των κομμάτων, όχι τα πολιτικά δικαιώματα των καταδίκων».

Πλεύρης: Εσείς καταργήσατε τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή

Η απάντηση ήρθε λίγη ώρα αργότερα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μέμφθηκε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, υπενθυμίζοντας ότι η κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενης ποινής έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λίγο πριν από τις εκλογές. «Λέγατε είναι πολύ βάρβαρο να στερούμε πολιτικά δικαίωμα. Όταν είδατε ότι κάποιοι με τη δική σας ψήφο δεν θα στερούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα, λέτε πώς θα διορθωθεί».

Ραγκούσης: Λέγαμε ότι ήταν η μόνη λύση και μας καταγγέλλατε

Την ξεκάθαρη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, «καρφώνοντας», ωστόσο την κυβέρνηση ότι είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το Εφετείο. «Λέγαμε ότι η λύση είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 2012,που ορίζει την εκλογική νομοθεσία,  για να αποκλείσουμε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία να παρελάσουν ξανά από την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτός είναι ο δρόμος και ήταν λάθος η προσέγγιση η αρχική η κυβερνητική, που έλεγε ότι δεν υπάρχει αυτός ο δρόμος», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.

Σκανδαλίδης: Θετική η τροπολογία

Θετική χαρακτήρισε τη ρύθμιση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Κώστας Σκανδαλίδης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θα επεξεργαστεί την τροπολογία νομικά και πολιτικά, προκειμένου να διαπιστώσει αν απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις, που θα συμβάλλουν στην απόλυτη θωράκισή της. «Τα αυτονόητα τα στηρίζουμε», ήταν η σαφέστατη θέση της Ελληνικής Λύσης δια στόματος του Κωνσταντίνου Χήτα.  

«ΟΧΙ» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Κατά της τροπολογίας Βορίδη τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ο μεν Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, υποστήριξε ότι η εν λόγω τροπολογία μπορεί εντέλει να μην αντιμετωπίσει την κάθοδο της Χρυσής Αυγής και άλλων «φασιστο-ναζιστικών κομμάτων» στις εκλογές, δεδομένου ότι παραμένει το δικαίωμα συμμετοχής τους με την ιδιότητα του βουλευτή, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί όπως είπε ως «παράθυρο» διαμόρφωσης «εκτρωματικών διατάξεων» ενέχοντας τον κίνδυνο ελέγχου του καταστατικού όλων των κομμάτων. Γι’ αυτό και ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της με βελτιώσεις ως νόμο, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά.

Για τροπολογία κυβερνητικής επιχείρησης καλλιέργειας επικοινωνιακού προφίλ «κυνηγού της ακροδεξιάς», που ανοίγει όμως «επικίνδυνες κερκόπορτες στο δημοκρατικό πολίτευμα», κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, που σε ανακοίνωσή του εστιάζει στη δυνατότητα αποκλεισμού από επιτελική θέση προσώπων που έχουν καταδικαστεί οριστικά κι όχι αμετάκλητα και υποστηρίζει πως: «με πρόσχημα μια πραγματικά αποτρόπαια περίπτωση, αποκλείει άτομα από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, παίζοντας στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και πυροδοτώντας δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία: απαγορεύει σε οριστικά καταδικασθέντες για συγκεκριμένα εγκλήματα τη δυνατότητα ανάληψης επιτελικής θέσης (πρόεδρος, γεν. γραμματέας, μέλος διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) σε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές, αποκλείει αυτομάτως άλλο κόμμα που θα εντάξει σε τέτοιο αξίωμα τα εν λόγω πρόσωπα, τους κλείνει παράλληλα την «κάνουλα» και ιδιωτικής χρηματοδότησης, ενώ τα αποκλείει και από την ραδιοτηλεοπτική τους προβολή. Τέλος, αποσαφηνίζει τις περιπτώσεις που επέρχεται αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και κατά συνέπεια του εκλέγεσθαι μετά από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA