Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χρυσή Αυγή: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Βορίδη

Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή, η τροπολογία Βορίδη για το εκλογικό «μπλόκο» στη Χρυσή Αυγή

O καταδικασμένος Γιάννης Λαγός (Πηγή: Eurokinissi)
O καταδικασμένος Γιάννης Λαγός (Πηγή: Eurokinissi)

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή, η τροπολογία Βορίδη για το εκλογικό «μπλόκο» στη Χρυσή Αυγή. Με διοικητικές ποινές, τροποποίηση και αποσαφήνιση του νόμου, επιχειρεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, να αναχαιτίσει την πιθανή προσπάθεια ηγετικής καθόδου των καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής στις επόμενες εκλογές, μέχρι να εκδοθεί η αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη στέρηση όλων των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Δείτε το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

Το άρθρο 2 της τροπολογίας προβλέπει συγκεκριμένα ότι:

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού ενός ή περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων έχουν όσα πολιτικά κόμματα:

α) ιδρύθηκαν νόμιμα και

β) ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί οριστικά:

  • σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ)
  • ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης
  • ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, μάλιστα, θα ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και ο ακριβής χρόνος αποστέρησης θα υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Επιπλέον, με το άρθρο 3 της τροπολογίας, θεσπίζεται ασυμβίβαστο οριστικά καταδικασθέντος για τα παραπάνω ίδια αδικήματα με την κατοχή επιτελικής θέσης (πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) σε πολιτικό κόμμα.

Απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης «παράνομων» κομμάτων

Υπό τα παραπάνω απαγορευτικά και με δεδομένο ότι κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων με πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα εν λόγω αδικήματα σε επιτελική θέση θα είναι παράνομα, το άρθρο 4 της τροπολογίας προβλέπει και απαγόρευση οποιασδήποτε ιδιωτικής χρηματοδότησής τους (πλην των τακτικών εισφορών μελών). Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 5 τα συγκεκριμένα κόμματα αποκλείονται προεκλογικά και από οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική και υπαίθρια προβολή.

Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν

Παράλληλα, με το άρθρο 1 της τροπολογίας αποσαφηνίζεται πλέον πλήρως για ποια αδικήματα θα στερείται κάποιος το δικαίωμα να ψηφίζει στις εκλογές (δικαίωμα του εκλέγειν), μετά όμως από αμετάκλητη δικαστική απόφαση σε βάρος του.

Η αποστέρηση ισχύει για το χρονικό διάστημα της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την αμέσως επόμενη ημέρα που η δικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη, ενώ οι εισαγγελικές αρχές ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαγράψει τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τους εκλογικούς καταλόγους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

  • όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή
  • σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ)
  • ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης
  • ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Χρυσή Αυγή #Βουλή #Μάκης Βορίδης #εκλογές #τροπολογία