Μενού
  • Α-
  • Α+

Ευρύτατο κοινοβουλευτικό μέτωπο στην προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να αποκλείσει απόπειρα των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση στελεχών της Χρυσής Αυγής να κατέλθουν σε ηγετική θέση κόμματος στις εκλογές, διαμορφώθηκε στη Βουλή, καθώς την τροπολογία υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

Διαβάστε ακόμη: Χρυσή Αυγή: Αυτή είναι η τροπολογία Βορίδη για το εκλογικό «μπλόκο»

«Μπορεί να ήθελα να πάμε σε αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά δεν γίνεται γιατί χρειάζεται αμετάκλητη ποινική καταδίκη (σ.σ. βάσει Συντάγματος). Θέτουμε όμως κανόνες διοικητικούς στο ποιοι συνδυασμοί, ποια κόμματα μπορούν να ανακηρυχθούν και αν επιμείνουν επίσης υπάρχουν περιορισμοί και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να προβληθούν Το κάνουμε με οριστική απόφαση γιατί υπάρχει μια βαθιά αντινομία στην έννομη τάξη. Η δικαιοσύνη να έχει πει ότι διηύθυναν εγκληματική οργάνωση κι από την άλλη αυτοί να εξακολουθούν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς», επιχειρηματολόγησε ο Μάκης Βορίδης, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα την αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή.

«Μπρα ντε φερ» Βορίδη - ΚΚΕ για το «ΟΧΙ» του Περισσού  

Διαξιφισμούς με τον υπουργό Εσωτερικών προκάλεσε η καταψήφιση της τροπολογίας από το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να υποστηρίζει πως ενώ δεν αντιμετωπίζει εξ’ ολοκλήρου το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, καθώς διατηρεί υποχρεωτικά το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές με την ιδιότητα του απλού βουλευτή ή με ένα κόμμα Χρυσή Αυγή «μαϊμού» με άλλους σε επιτελικές θέσεις, ανοίγει «κερκόπορτα» για παρέμβαση στο εσωτερικό άλλων κομμάτων και πιθανό μελλοντικό αποκλεισμό τους από την εκλογική διαδικασία.

«Έχει μέσα και τα άρθρα του τρομονόμου που είναι επικίνδυνα για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Επίσης μπορεί να υπάρξει ελαστική ερμηνεία μιας σειράς διατάξεων που έχει μέσα. Λέτε επίσης είναι για κακουργηματικές πράξεις και ποιος μας λέει ότι δεν θα εντάξετε μέσα αύριο και πλημμεληματικές πράξεις; Γεννά αμφιβολίες για επικίνδυνες ατραπούς γι’ αυτό θα το καταψηφίσουμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ ανάλογη ρητορική χρησιμοποίησε και το ΜέΡΑ25, που επίσης καταψήφισε την τροπολογία.

«Η διάταξη είναι σαφής. Μιλάει για περιορισμό σε όσους έχουν οριστικώς κριθεί ένοχοι και τιμωρηθεί με ποινές καθείρξεως – όχι για πλημμέλημα – άρα όχι μία οποιουδήποτε τύπου χαμηλής έντασης ποινής. Μιλάμε για κακουργήματα, μεταξύ άλλων για εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Πώς ανοίγει κερκόπορτα αυτό», επισήμανε ο κ. Βορίδης καλώντας το ΚΚΕ να το ξανασκεφτεί και ξεκαθαρίζοντας ότι η ρύθμιση δεν αφορά ούτε τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης ούτε και κοινωνικούς ή συλλογικούς αγώνες.

Βλέποντας μάλιστα την επιμονή του ΚΚΕ στο «ΟΧΙ», ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «θα έχουμε δηλαδή έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για αυτά (σ.σ. βαριά κακουργήματα) θα έχει προσβάλλει με αυτό τον τρόπο τη δημοκρατία, την ακεραιότητα της χώρας και παρά ταύτα εμείς θα λέμε ότι αυτός θα μπορεί να είναι επικεφαλής κόμματος να συμμετέχει σε εκλογές και να μην τρέχει τίποτα; Είναι σαφή και τα αδικήματα και οι ποινές. Δεν είναι επέμβαση στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά ότι θέτουμε κανόνες ώστε να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές οργανώσεις να παριστάνουν τους αρχηγούς και να συμμετέχουν στις εκλογές. Με αυτή την ιδιότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA